CRH5 發表於 2022-5-12 16:01

港鐵推出新 MV《東鐵過海真的很興奮》

嘉賓包括:
- 「羅生」(羅哲琛)
- 奧運選手謝影雪
- 藝人李司棋 (司棋姐)
- 藝人楊偲泳 (Renci)
- 歌手鄭融 (Stephanie)
- 電視節目主持徐浩昌 (肥腸)
- 網絡紅人雞丁

以曾為港人熱話的「屯馬開通真的很興奮」原曲《綠袖子》為主旋律,重新編製並運用貼地潮語唱出東鐵綫過海段通車後的便利。
並以多個東鐵綫車站為佈景,巧妙將各站特點與不同的演出角色構成連繫,帶出東鐵綫過海段通車後貫通新界東北和九龍中,並跨越維港至港島,整個港鐵網絡將更四通八達,市民出行亦有更多路綫選擇,使每一位香港人「真的很興奮」!

將於今晚 (12/5) 6pm 推出

Ref: https://www.mtr.com.hk/archive/corporate/en/press_release/PR-22-037-C.pdf
有關 MV YouTube link: https://www.youtube.com/watch?v=s3Vwv5jvwSQ

下圖由 hkitalk.media 小編加上

CRH5 發表於 2022-5-12 16:06

東鐵過海段通車儀式 14/5 11am 舉行

東鐵過海段通車儀式 14/5 11am 在會展站大堂舉行
由林鄭月娥主持

Ref: https://news.rthk.hk/rthk/ch/component/k2/1648203-20220512.htm?spTabChangeable=0

I20091157 發表於 2022-5-12 16:12

羅生唔使等到禮拜,仲要唔使等到某電視台記者啦:lol
今次真係自動波:lol

s20131417 發表於 2022-5-12 16:32

I20091157 發表於 2022-5-12 16:12
羅生唔使等到禮拜,仲要唔使等到某電視台記者啦
今次真係自動波

被鐵路公司睇中咗,仲唔係真.「真的很興奮」?

吳宗錡 發表於 2022-5-12 16:45

如果係改編綠袖子幻想曲嘅話,肯定比宜家改編綠袖子更加有共鳴

I20091157 發表於 2022-5-12 16:45

s20131417 發表於 2022-5-12 16:32
被鐵路公司睇中咗,仲唔係真.「真的很興奮」?

佢應該有排興奮啦;P
上年一日成名之後成為大家茶餘飯後話題;P
啱啱佢又考完DSE,可以有排坐;P

吳宗錡 發表於 2022-5-12 16:46

CRH5 發表於 2022-5-12 16:06
東鐵過海段通車儀式 14/5 11am 在會展站大堂舉行
由林鄭月娥主持

乜話?又學屯赤隧道咁提早搞通車儀式?:@
咁我禮拜日去搭頭班車咪都見唔到地鐵公司高層?:'(

kfm 發表於 2022-5-12 16:58

乜話?又學屯赤隧道咁提早搞通車儀式?
咁我禮拜日去搭頭班車咪都見唔到地鐵公司高層?
...

新綫新路通車儀式早一日舉行都好多年咖喇

AtrHenu 發表於 2022-5-12 17:02

乜話?又學屯赤隧道咁提早搞通車儀式?
咁我禮拜日去搭頭班車咪都見唔到地鐵公司高層?
...

或者有可能求其俾柒婆做個Show低調俾它她睇就算,之後市民就只會好簡單開個站就算.:lol

VK4642 發表於 2022-5-12 17:08

竟然有李芯悅:o
雞丁好似消失左成兩年
頁: [1] 2 3
查看完整版本: 港鐵推出新 MV《東鐵過海真的很興奮》