Man@MFHK 發表於 2022-5-16 13:25

cx734 發表於 2022-5-16 12:56
你以為啦,
宜家好多人來往新界東新界西都屯馬線唔肯落車,
返放工時間仲有班去觀塘九龍灣返工,

去九東肯定去到鑽石山先轉線,反正都係要行咁上下遠但轉少次車。
成條屯馬任何方向任何站都有客流,作為一條大流水其實佢好成功,但中途站上車真係唔好期望有位坐囉。

kay 發表於 2022-5-16 13:44

Man@MFHK 發表於 2022-5-16 13:20
依家屯馬線除左兩邊總站,沿途各站上車正常時間想有位坐都幾難,唔企滿都已經要還神。
...

之前見其他人講屯馬紅土段相對鬆動

KG1428 發表於 2022-5-16 13:46

KelvinSJ743 發表於 2022-5-16 13:20
今次火車過海就減少荃灣線負擔終於可以解決三十幾年都迫爆的問題

真係問,荃灣葵涌班人會不會回流去紅線?

Man@MFHK 發表於 2022-5-16 13:49

kay 發表於 2022-5-16 13:44
之前見其他人講屯馬紅土段相對鬆動

因為只要唔係返工時間土瓜灣會落一堆,但都未至於有位坐。

cky 發表於 2022-5-16 14:47

kay 發表於 2022-5-16 11:18
快唔快都唔重要
最重要有得揀
如果想博屯馬向西走多D位坐

自從屯馬全通,只要唔係紅磡起載都好難搵位坐,仲要轉咗月台冇咗 7 3 7 3 模式,全部變晒清一式 7 分鐘一班
我坐開 0631 或 0637 的班次
0631 出千九都仲有機會執單丁位
出新車就企硬
0637 通常都係企入大西北
有時嬲起上嚟晌錦上路等開工車坐幾個站算數

前後的 0623,0645,0652 的情況也相約

Man@MFHK 發表於 2022-5-16 15:20

自從屯馬全通,只要唔係紅磡起載都好難搵位坐,仲要轉咗月台冇咗 7 3 7 3 模式,全部變晒清一式 7 分鐘一 ...

根本屯馬無理由仲係7分鐘一班車,4分鐘都嫌少,應該全日3分鐘繁時1.5分鐘先岩!

Ricky403 發表於 2022-5-16 15:52

自從屯馬全通,只要唔係紅磡起載都好難搵位坐,仲要轉咗月台冇咗 7 3 7 3 模式,全部變晒清一式 7 分鐘一 ...

屯馬綫上繁時段相比西鐵延遲咗
以前西鐵有荃灣西出車去到紅磡返轉頭
0630開始已經做緊3分鐘一班
而家要0700開始先至靠加班車做到3分鐘一班

反而上繁尾段因為多咗鑽石山收廠車
由以前0910過後就6分鐘一班
變成每兩至三班烏溪沙攝一班鑽石山
一直去到近0930先慢慢拉疏
由3變4.5再變6-7

jpoon 發表於 2022-5-17 01:11

根本屯馬無理由仲係7分鐘一班車,4分鐘都嫌少,應該全日3分鐘繁時1.5分鐘先岩!
...
開唔開到1.5分鐘一班咁密?
去到啲大站如尖東站,上落客都要時間喎

tonyng 發表於 2022-5-17 01:29

...

老老實實,「1.5分鐘一班」呢句話絕對不會在真.鐵路迷的口中出現。

Man@MFHK 發表於 2022-5-17 15:22

tonyng 發表於 2022-5-17 01:29
老老實實,「1.5分鐘一班」呢句話絕對不會在真.鐵路迷的口中出現。

係度發文回文唔等於一定係鐵路迷。
頁: 1 [2] 3 4
查看完整版本: 有線:港島出發去西鐵沿線,經東鐵定荃灣線都會上返同一班車