ylk 發表於 2022-5-30 13:26

東鐵綫限速

請問以下路段係咪限速?
1. 白石角近運動場
2. 火炭/馬場北交匯處
3. 沙田站南(離站後直至文化博物館附近)
4. 紅磡/旺角「新/舊路」交界
多謝大家!

AVBWU291 發表於 2022-5-30 13:40

白石角北行由中大賽馬會研究生宿舍(二 三期)去到博研路橋底,TSR 50kph。
新舊路交界北行TSR 30kph

ylk 發表於 2022-5-30 13:44

AVBWU291 發表於 2022-5-30 13:40
白石角北行由中大賽馬會研究生宿舍(二 三期)去到博研路橋底,TSR 50kph。
新舊路交界北行TSR 30kph ...

佢哋有冇原因,同埋係暫時定永久㗎
多謝回覆!

AVBWU291 發表於 2022-5-30 14:29

多謝回覆!

TSR, Temporary Speed Restriction

理論上所有TSR都唔會係永久,包括但不限於因Noise Restriction、各種技術問題而引致嘅TSR。如果唔係,直接改line speed咪得,洗乜要動用TSR。原因就係TSR嘅導致原因係短期(即係正苦突然改環保條例,咁啲TSR又要改),但line speed要改嘅話,都幾乎係冇乜可能(條路嘅狀況好難一時三刻就改到)。

白石角嘅TSR係軌道電路問題,新舊路嘅TSR係用嚟監察switching diamond嘅運作狀況。

HU6455 發表於 2022-5-30 14:40

多謝回覆!

港鐵話你知,限速廿年都可以叫臨時限速

cruisesnet 發表於 2022-5-30 15:43

香港大把野臨時十幾廿年;P

ylk 發表於 2022-5-30 17:22

東鐵加速咗都係唔夠爽:'
到白石角收一收,到馬場又收一收,沙田出發大圍又要龜速成分鐘先…

hoaaa 發表於 2022-5-30 17:46

粉嶺去太和比以前爽好多..

teddybus 發表於 2022-5-30 18:12

根據樓上#4,你嘅定論有誤

AVBWU291 發表於 2022-5-30 18:18

teddybus 發表於 2022-5-30 18:12
根據樓上#4,你嘅定論有誤
冇誤。長定短期唔係睇時間長短,而係性質。

貨櫃屋係臨時嘢,但可以住十幾廿年。機場T2係永久設計,但可以用十幾年就拆。

頁: [1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10
查看完整版本: 東鐵綫限速