HU6455 發表於 2022-6-15 14:42

「新聞」東鐵兩分鐘一班車須42列列車

https://hk.news.yahoo.com/%E9%99%B3%E5%B8%86-%E6%9D%B1%E9%90%B5%E5%85%A9%E5%88%86%E9%90%98-%E7%8F%AD%E8%BB%8A%E9%A0%8842%E5%88%97%E5%88%97%E8%BB%8A-%E6%9C%89%E9%9C%80%E8%A6%81%E4%BF%9D%E7%95%99%E9%A0%AD%E7%AD%89-043251098.html

即係要行到轉新信號既密度係無咩可能

kitarolo 發表於 2022-6-15 20:55

暫無邊境車站收益 肯定拖慢買車步伐

teddybus 發表於 2022-6-15 22:11

「他說,按照現時最繁忙時段及路段的上座率,相信37列列車的安排,足以應付短中期的需求。」 樓主又再次講啲唔講啲。

jpoon 發表於 2022-6-17 00:48

唔係最多一個鐘29班咩?可以做到2分鐘一班?

s3n370 發表於 2022-6-17 05:18

jpoon 發表於 2022-6-16 16:48
唔係最多一個鐘29班咩?可以做到2分鐘一班?
過海段嘅設計係一個鐘開31班

Quanta 發表於 2022-6-17 15:42

teddybus 發表於 2022-6-15 22:11
「他說,按照現時最繁忙時段及路段的上座率,相信37列列車的安排,足以應付短中期的需求。」 樓主又再次講 ...

現時37抽夠...
你望下疫情下而家比18 19年少咗幾多客?另外沿線有幾多新發展區起緊樓?

he_01 發表於 2022-6-17 15:49

現時37抽夠...
你望下疫情下而家比18 19年少咗幾多客?另外沿線有幾多新發展區起緊樓? ...

東鐵而家每平方米4人計載客率先73% 咁佢話短中期夠載都唔算錯嘅

HU6455 發表於 2022-6-18 00:35

現時37抽夠...
你望下疫情下而家比18 19年少咗幾多客?另外沿線有幾多新發展區起緊樓? ...

其實37抽夠,係指連大修士啤要37抽,定係要出37抽車?

Ricky403 發表於 2022-6-20 15:23

東鐵綫提咗速,最新時間表做08-09時南行開23班只需出31-32抽車
老實講再出多一兩架車過海段已經會開始塞車
最大問題係金鐘側線個設計太臨時,居然一出一入快極都2:10,又唔整AT,限死哂全線最密班次

東鐵綫其實一過九點擠逼狀況就大幅舒緩
倒不如淨係08:20-08:50大圍南行開28tphpd,呢個密度放多兩架加班車,亦即出31+3就做到

tonyng 發表於 2022-6-20 20:28

Ricky403 發表於 2022-6-20 15:23
東鐵綫提咗速,最新時間表做08-09時南行開23班只需出31-32抽車
老實講再出多一兩架車過海段已經會開始塞車
...
TS35(D103/D105)已到港,相信隨着最後幾列新車投入服務後,班次日後亦會再稍為增加。(e.g. 24tphpd)
頁: [1] 2 3 4
查看完整版本: 「新聞」東鐵兩分鐘一班車須42列列車