GD1570 發表於 2022-6-21 11:40

輕鐵查閱機

想問吓各位大西北嘅版友,其實依家仲有邊個輕鐵站係仲有八達通查閱機呢?

其實係因為用個人八達通搭輕鐵可以儲分,有時想查吓自己有幾多分,
但發覺經常出沒嘅輕鐵站係無查閱機的,
屯馬綫站內嘅查閱機好似係查唔到輕鐵積分的,
所以一問。

butterfly 發表於 2022-6-21 18:50

無,全部輕鐵站都無,問過職員暫時未有消息會裝番

lsc04d11 發表於 2022-6-21 20:20

售票機呢?

GD1570 發表於 2022-6-21 23:38

lsc04d11 發表於 2022-6-21 20:20
售票機呢?

售票機每個站最少都有一部,視乎喺邊個月台。

GD1570 發表於 2022-6-21 23:39

butterfly 發表於 2022-6-21 18:50
無,全部輕鐵站都無,問過職員暫時未有消息會裝番

Thanks...

咁真係除咗去客務中心外,無地方可以查到:'(

lsc04d11 發表於 2022-6-22 06:41

GD1570 發表於 2022-6-21 23:38
售票機每個站最少都有一部,視乎喺邊個月台。

我意思係 售票機唔係話三合一 應該有查閱功能咩?

轉左新型輕鐵售票機就真係未掂過   但重鐵既新式售票機就一定用過查閱功能

GD1570 發表於 2022-6-22 07:36

lsc04d11 發表於 2022-6-22 06:41
我意思係 售票機唔係話三合一 應該有查閱功能咩?

轉左新型輕鐵售票機就真係未掂過   但重鐵既新式售票 ...
輕鐵所有新嘅售票機據我所知全部都無咗八達通嘅功能。

之前有嘅都只係增值用途,無查閱積分或行程紀錄嘅功能。

lsc04d11 發表於 2022-6-22 11:46

之前有嘅都只係增值用途,無查閱積分或行程紀錄嘅 ...

但我印象中 我近一兩年用過部輕鐵查閱機係新機
同宜家新式既入站同出站機一樣咁大部

但邊個站就唔好問我喇...

AVBWU291 發表於 2022-6-22 11:56

lsc04d11 發表於 2022-6-22 11:46
但我印象中 我近一兩年用過部輕鐵查閱機係新機
同宜家新式既入站同出站機一樣咁大部

你講嗰啲係新款查閱機(FYI 出入閘機同查閱機其實一模一樣,係個顏色唔同,software有分別咁解),不過反送中輕鐵啲機爛咗好多,所以輕鐵將啲冇爛嘅查閱機拆走哂改做出入閘機。

AtrHenu 發表於 2022-6-22 16:50

之前有嘅都只係增值用途,無查閱積分或行程紀錄嘅 ...

自從19年示威活動後所有三合一售票機已經剩係得返售票功能,取消以往可以增值八仔,查閱功能系.:lol
頁: [1] 2
查看完整版本: 輕鐵查閱機