cruisesnet 發表於 2022-6-21 22:49

rickywk 發表於 2022-6-21 21:55
唔知今晚有無車要行路軌清客,剛剛下繁中尾段,都應該有車中伏

有就唔會敢快通返車la
車上後備電用完前都唔會考慮lot

s20131417 發表於 2022-6-21 23:26

附送 輸電橋起火相片
(pic from IG post)

s20131417 發表於 2022-6-21 23:31

Lkopm 發表於 2022-6-21 20:51
可能係其他地方輸電入去???

據悉,鐵路公司由葵芳配電站供電予受影響路段。

Ricky403 發表於 2022-6-21 23:49

臨時應變都係旨意哂TO執生
我搭中第二班荃灣西清客掉頭車
個TO喺美孚hold嗰陣已經狂播供電故障預錄廣播,成車人都你眼望我眼唔知搞乜
隔咗5分鐘,就開始講錦上路至屯門無電,仲講咗三次,月台又跟隊開咪
講完即刻三分一人落車走;P

點知,去到荃灣西,月台上面仲有成大班人喺到等,仲想上車咁款
好明顯係搭搭下忽然被趕落車唔知發生咩事,站入面pids亦無顯示,職員有冇開咪就唔清楚啦
同車仲有人問點解仲有人等車入大西北:lol

kei_hk 發表於 2022-6-22 09:49

tommy14D 發表於 2022-6-21 19:49
今次甘大獲,要罰錢了,不過可以向中電 claim錢

點解MTR 要罰錢?

唔係講明非MTR所能控制的事情而引起的延誤﹐係不需要野錢咩。:L

timewater 發表於 2022-6-22 11:01

kei_hk 發表於 2022-6-22 09:49
點解MTR 要罰錢?

唔係講明非MTR所能控制的事情而引起的延誤﹐係不需要野錢咩。

港鐵唔提供後備電源, 算唔算非MTR所能控制的事情?

JX9097 發表於 2022-6-22 11:05

timewater 發表於 2022-6-22 11:01
港鐵唔提供後備電源, 算唔算非MTR所能控制的事情?

有板友提及受影響路段由葵芳變電站供電
算唔算後備電源?

同埋呢件事都唔係黨鐵fault
咁都入得數的話似乎太過份

kei_hk 發表於 2022-6-22 11:31

JX9097 發表於 2022-6-22 11:05
有板友提及受影響路段由葵芳變電站供電
算唔算後備電源?

完全正確

好明顯﹐成件事起因係中電供電問題﹐就算MTR唔能夠調撥電力去維持有限度服務﹐成件事起因都唔係 MTR 所能控制的事。

要知道要一抽列車起動﹐所花的電力唔會係少的。
仲要繁忙時間﹐同一區間內有幾多抽車要運作?

你可以有幾多電池? 多多電池都唔夠列車持續運作。

相反﹐如果出事的地方係MTR範圍之內﹐例如係車站的電力系統出問題﹐MTR就或有責任﹐需要上繳罰款去 "水魚基金"。

不過﹐奇怪事係輕鐵無受影響。
根據新聞影片﹐除左輕鐵列車不受影響之外﹐輕鐵站亦成為街上「唯二」的燈光。
另外的燈光係九巴車站的大陽能燈﹐九巴的大陽能燈終於發揮最大功用了。;P

AVBWU291 發表於 2022-6-22 11:50

kei_hk 發表於 2022-6-22 11:31
完全正確

屯馬綫用交流電,每個供電區間隔開,天水圍變電站停咗電,就要喺葵芳個變電站送電畀河背至屯門路段。中間涉及到將葵芳 - 河背、河背 - 天水圍、天水圍 - 屯門 三個供電區間駁返埋一齊,所需時間會耐啲,唔係一時三刻搞得掂。

輕鐵其實都受影響,因為天水圍 3 個(天逸、天瑞、天水圍)、元朗 2 個(元朗總站、水邊圍)、洪水橋、鍾屋村、兆康變電站都斷哂電,要靠河田、石排、新墟畀電受影響地區。不過直流電要過電畀其他供電區間就易好多,唔使好似屯馬綫咁要停一陣。

頁: 1 [2]
查看完整版本: 突發!屯馬線服務嚴重受阻