Happypig375 發表於 2022-7-18 18:55

[九巴月票]荔枝角站->洪福邨

68X碌到總站定69X+276P快啲?

唔考慮月票使用範圍以外交通工具

Happypig375 發表於 2022-7-18 19:40

其中一種搭法同另外一種搭法時間上又相差幾遠?

BUSFANS 發表於 2022-7-19 01:54

68X一程過算啦,左轉右轉轉車等得車黎時間都喺番度

除左68X,59X/60X/67X去屯公轉63X/68A亦可,時間同一程既68X都係差唔多(唔計轉車等車既時間)

tonychow 發表於 2022-7-19 10:17

見到 58X 其實可以上咗先,去到紅橋轉 63X/68A,行得最少又唔難上車

Happypig375 發表於 2022-7-19 21:03

tonychow 發表於 2022-7-19 10:17
見到 58X 其實可以上咗先,去到紅橋轉 63X/68A,行得最少又唔難上車
63X/68A係疏線,收車情況好似幾嚴重,會唔會要企轉車站呢

JX9097 發表於 2022-7-19 21:38

Happypig375 發表於 2022-7-19 21:03
63X/68A係疏線,收車情況好似幾嚴重,會唔會要企轉車站呢

去到虹橋轉車應該唔使企啩

P.S. 不過兩條線都係疏就真

Happypig375 發表於 2022-7-19 22:02

車上面唔駛企,係企紅橋吸廢氣呀

276P夠密,做駁腳應該靠得過

jpoon 發表於 2022-7-20 02:49

難講,屯市同新墟都有唔少人上,尤其有買餸客去新墟買餸

tonychow 發表於 2022-7-20 10:18

jpoon 發表於 2022-7-20 02:49
難講,屯市同新墟都有唔少人上,尤其有買餸客去新墟買餸
屯市唔係同站轉,要過馬路去大會堂,雖然都好近,唔介意 / 要經市中心買野都可考慮。
新墟街市就真係食塵,唔建議,同埋唔多人落,如果架車打爆嘅話分分鐘上唔到。
紅橋就據我經驗點都會有人落,而且少人上車嘅。
繁時上正其他線仲要停轉車站,如果搭中 58X 嘅話就唔使停轉車站,又快咗少少。當然如果堅持要上 66X 67X 等都係可接受方案,但偏偏轉車站 63X 68A 個位又喺最頭,如果啱啱好有車,要喺轉車站人群之間穿插係件幾辛苦嘅事。

當然我自己仲有個選擇係過屯門河搭 610/751 做終極後備方案,但樓主唔想,咁唔提出了。

Happypig375 發表於 2022-7-21 22:51

68X一程過,但係博愛交匯處、元朗大馬路都係塞車黑點,浪費時間

69X+276P雖然要行天水圍站,第一程69X亦疏,但係ETA可以減低影響,第二程276P密、總站包有位坐,亦中間停最少站、燈

58X+63X/68A雖然同站轉乘,第一程58X亦密,但係第二程63X/68A兩條都疏仲要經常收車,亦要企喺度等車,同時有機會上唔到車/要企

理解正確?
頁: [1]
查看完整版本: [九巴月票]荔枝角站->洪福邨