AVBWU291 發表於 2022-7-21 11:00

尖沙咀站 洗手間 21/7 啟用

啟用後,港鐵全綫轉車站均設有洗手間。

https://www.mtr.com.hk/archive/corporate/en/press_release/PR-22-053-C.pdf

s20131417 發表於 2022-7-21 11:46

補充
① 尖沙咀站洗手間位於E出入口非付費區附近,為鐵路公司第4個「智能洗手間」
② 洗手間附近亦加設育嬰間
③ 香港站洗手間正進行翻新工程,以升格為「智能洗手間」,預計年內重新開放

cruisesnet 發表於 2022-7-21 16:16

想問下佐敦恆生係吾係會改廁所?

htwong 發表於 2022-7-21 20:20

其實直接將尖東站洗手間對開的一小部分空間劃作非收費區就可以,
如果向收費區內都仲話有需要起一個新。

jpoon 發表於 2022-7-21 23:55

s20131417 發表於 2022-7-21 11:46
補充
① 尖沙咀站洗手間位於E出入口非付費區附近,為鐵路公司第4個「智能洗手間」
② 洗手間附近亦加設育嬰 ...
請問除咗中環站、會展站同尖沙咀站,仲有邊度有智能洗手間?

hellomato 發表於 2022-7-25 09:26

htwong 發表於 2022-7-21 20:20
其實直接將尖東站洗手間對開的一小部分空間劃作非收費區就可以,
如果向收費區內都仲話有需要起一個新。

尖東站樓上就係公園同巴總有公廁,無必要開閘內那個;而且從尖沙咀站跑過去尖東站條地下路都幾長(不如跑入九龍公園搵廁所)而尖沙咀站出站入任何就近商場酒店借廁所,其實都幾尷尬兼痛苦(親身經驗),站內開廁所係啱嘅

樂仔〞 發表於 2022-7-25 11:01

hellomato 發表於 2022-7-25 09:26
尖東站樓上就係公園同巴總有公廁,無必要開閘內那個;而且從尖沙咀站跑過去尖東站條地下路都幾長(不如跑 ...

近近地咪有 iSQUARE ...

hellomato 發表於 2022-7-25 14:45

樂仔〞 發表於 2022-7-25 11:01
近近地咪有 iSQUARE ...
你啱。。。。。。
其實再睇返新廁所嘅位,係靠近尖東站紅區隧道(中間道,即L1~L6出口)
呢幾個出口確實係洗手間盲點。
P.S.我前面話搵廁所嘅“痛苦經歷”,係入美麗華廣場。。。。。。

jpoon 發表於 2022-7-26 01:54

hellomato 發表於 2022-7-25 14:45
你啱。。。。。。
其實再睇返新廁所嘅位,係靠近尖東站紅區隧道(中間道,即L1~L6出口)
呢幾個出口確實係 ...
miraplace 2洗手間靚好多,同埋較少人用
另,除咗iSquare,港鐵站直接連接嘅K11、K11 MUSEA、新太陽廣場都有洗手間(北京道1號要有鎖匙)
甚至Sogo、H Zentre (不過好細) 、The ONE(要上幾層)、iSqaure對面Heath(重慶大廈地庫,之前叫WK廣場)都有,其中Heath洗手間響比較入嘅位置,似乎唔係咁多人知
另外尖東巴總個廁所係智能廁所

回正題,尖沙咀站個廁所廁格比較少,都唔好期望太多
頁: [1]
查看完整版本: 尖沙咀站 洗手間 21/7 啟用