jchu3420 發表於 2022-7-27 15:47

有關幕門上嘅車門貼紙問題

為咗配合Q-Train喺觀塘線投入服務,港鐵喺大約三日前開始陸續更換各觀塘綫月台幕門或者閘門上嘅貼紙,情況就係咁樣

但由於C-Train同Q-Train嘅編組方式係完全一樣,咁點解又唔學將軍澳綫嘅方式顯示,即係「C/Q」。

另外一個問題就係明明荃灣綫唔會有C-Train,但點解尖沙咀站到荃灣站都有「M C 貼紙」?

TE8311_QTR 發表於 2022-7-27 20:55

C Train 好似有行過荃灣綫,不過只係一兩次

XL2135/D343344 發表於 2022-7-28 10:23

TE8311_QTR 發表於 2022-7-27 20:55

原本C-Train會換新訊號兼調去荃灣線
不過自從撞車後,換訊號被腰斬,C-Train就留守觀塘線

我估最後觀塘線同將軍澳綫用哂K、C同Q車,荃灣線同港島線就齊齊用哂M-Train
然後Q-Train陸續投入荃灣線,最後到港島線,取代M車

cruisesnet 發表於 2022-7-28 11:45

紅綠線故障時有機會直通運轉ma

Larry93 發表於 2022-7-28 13:03

Btw,呢張貼紙有咩用?

kei_hk 發表於 2022-7-28 13:40

Larry93 發表於 2022-7-28 13:03
Btw,呢張貼紙有咩用?

比職員容易分辨車卡類別(eg. 拖卡﹑有/無pan..)及第幾隻門。

jchu3420 發表於 2022-7-28 15:17

C-Train曾經喺2012年行過荃灣線3晚作載客測試,而且係行晒全綫。但係呢啲貼紙係2016年陸續貼上。

jchu3420 發表於 2022-7-28 15:22

XL2135/D343344 發表於 2022-7-28 10:23
原本C-Train會換新訊號兼調去荃灣線
不過自從撞車後,換訊號被腰斬,C-Train就留守觀塘線

咁樣睇似乎港鐵想將市區綫分成兩部份,即係觀塘綫同將軍澳綫為一組;荃灣綫同港島綫為一組(將軍澳綫同港島綫並唔互通)。可能係方便維修(一邊全部用VVVF;另外一邊全部用Chopper)。唔知換晒車之後觀塘同將軍澳綫會唔會將列車嘅加速度提升至1.3m/s?咁樣對加班有幫助

teddybus 發表於 2022-7-28 20:22

jchu3420 發表於 2022-7-28 15:17
C-Train曾經喺2012年行過荃灣線3晚作載客測試,而且係行晒全綫。但係呢啲貼紙係2016年陸續貼上。
...

其實#4已經答咗你點解

rickywk 發表於 2022-7-28 22:22

觀塘線爆鑊的話,觀塘線嘅車會直通運轉去中環,回程有機會碌入金鐘側線等觀塘線正常,C train好似未試過由中環做生意去荃灣
頁: [1] 2
查看完整版本: 有關幕門上嘅車門貼紙問題