Ludwig 發表於 2022-8-13 03:06

其實Q-Train應唔應該行機場鐵路?

其實我到而家都唔明,點解港鐵係死都要將Q-Train放上機場鐵路行。
點解唔用另一種嘅車嚟行?(除咗Q-Train之外)
Q-Train嘅車身又唔係smooth到好似CAF-Train咁,車門又唔係內嵌式。(唔好攞千九你攞對比,雖然係全港鐵嘅車隊中係最快,不過服務中行嘅速度又唔係快過CAF-Train/TCL K-Train) 。

如果可以攞18號線和22號線嘅列車作為藍本,會唔會好啲呢?(啲車都係用返內嵌式車門,車身又smooth。而速度上仲快過港鐵所有嘅列車)

QALEN 發表於 2022-8-13 05:14

有咩問題?行130一定要用plug door先行到?;P

tonytsang_hk 發表於 2022-8-13 07:28

有咩問題?行130一定要用plug door先行到?

話說,好似無話EXCATLY同市區線一模一樣(亦都應該唔會)
可能用內藏門呢:lol

VK4642 發表於 2022-8-13 08:47

有咩問題?行130一定要用plug door先行到?
用plug door風阻少D加速都快D
仲有青馬大橋既氣密性問題,如果用滑動門會耳鳴

Kelvin15190 發表於 2022-8-13 09:36

用plug door風阻少D加速都快D仲有青馬大橋既氣密性問題,如果用滑動門會耳鳴
...

其實改用滑動門只會增加少少的風阻,想減少風阻最好從車頭的設計下手。

Kelvin15190 發表於 2022-8-13 09:41

廣州地鐵18和22綫營運速度最高160km/h,設計速度最高80km/h。機場快綫可以考慮提速到最高160,平時最高開140-150km/h。東涌線維持最高135已足夠。還有,青嶼段列車最高行135,還未計有風吹時,橋會輕微地左右搖擺,需要限速。

groom1002 發表於 2022-8-13 10:31

遲d中車機鐵列車係用滑動門定嵌入式門?

AVBWU291 發表於 2022-8-13 10:32

LAR-Q 同 URL-Q 好似唔同㗎喎

QALEN 發表於 2022-8-13 12:21

tonytsang_hk 發表於 2022-8-13 07:28
話說,好似無話EXCATLY同市區線一模一樣(亦都應該唔會)
可能用內藏門呢
...

係 其實一直都無announce LAR Q係點
硬係有人係度FF成架URL Q 搬落去係咩事 :dizzy:

QALEN 發表於 2022-8-13 12:27

用plug door風阻少D加速都快D
仲有青馬大橋既氣密性問題,如果用滑動門會耳鳴

咁唔見R車同千九用?行120同135差好遠咩
in fact 行得果百幾KM/H 滑動定內嵌對加速嘅影響其實可以話冇

BTW CAF啲漏風就真係耳鳴啦:lol
頁: [1] 2
查看完整版本: 其實Q-Train應唔應該行機場鐵路?