Kj2052 發表於 2022-8-27 16:12

港鐵月台長多問

1.月台長用來做乜
2.為何有啲站無月台長當值
3.東鐵線旺角東-羅湖/落馬洲嘅站為何仍要企出來,相反紅磡/會展/金鐘不用,同埋遲啲如果裝咗閘門使唔使仲要企出來

AVBWU291 發表於 2022-8-27 17:44

1. TBL 年代,月台長用嚟畀訊號放車走(撇唔甩「火車」嘅運作模式),同埋協助車長做 platform duty。轉咗 TGMT 後,初頭仍然會畀訊號放車走,之後已經取消呢個步驟。而家月台長只係喺架車出入站嗰時幫手望下月台乘客動向,萬一有人墜軌都可以快啲叫車長停車。
2. 咩站冇?有幕門嘅地底站咪唔使。
3. 部份上面答咗。裝哂閘門後,的確係會取消「月台長」呢個位。

Kj2052 發表於 2022-8-27 17:49

1. TBL 年代,月台長用嚟畀訊號放車走(撇唔甩「火車」嘅運作模式),同埋協助車長做 platform duty。轉咗...

(2)I mean 無人當值

AVBWU291 發表於 2022-8-27 21:51

Kj2052 發表於 2022-8-27 17:49
(2)I mean 無人當值

咩站先,所有冇月台門嘅站,喺有車埋站嗰時,係有人當值喎。冇車嗰陣就話返咗入房啫。

railway204 發表於 2022-8-27 22:13

1. TBL 年代,月台長用嚟畀訊號放車走(撇唔甩「火車」嘅運作模式),同埋協助車長做 platform duty。轉咗...

(1) 仲做緊囉好冇,月台長而家仲要擰匙放車

AVBWU291 發表於 2022-8-27 22:26

railway204 發表於 2022-8-27 22:13
(1) 仲做緊囉好冇,月台長而家仲要擰匙放車

跟返個 working timeline,喺裝閘門前係會有段時間唔使扭匙,直接由訊號系統放車走。

railway204 發表於 2022-8-28 00:06

AVBWU291 發表於 2022-8-27 22:26
跟返個 working timeline,喺裝閘門前係會有段時間唔使扭匙,直接由訊號系統放車走。

...

咁但係唔係而家呀嗎,而家仲做緊擰匙放車

頁: [1]
查看完整版本: 港鐵月台長多問