qunow 發表於 2022-10-6 19:22

VK4642 發表於 2022-10-6 16:20
南延東北葵涌諗得過,再延去九龍塘作用不大,難以揾地同加重九龍塘站負荷
港深高鐵「地鐵化」都講得出,復 ...

高鐵港深段地鐵化營運好似一早已經傾得七七八八,新聞都報過

qunow 發表於 2022-10-6 19:39

kitarolo 發表於 2022-10-6 19:22
洪水橋到欣澳起鐵成本絕對不低
交椅洲(圖中虛線部份,aka明日大嶼)
填海項目未完成都唔大機會建造

有大陸人講過話,上一屆施政報告寫前海鐵路香港段到洪水橋為止有成三個站,即係代表條線係地鐵而唔係城際,跨越成個深圳灣起條地鐵只能夠去到洪水橋嘅效益好細,背後一定係想再延長以直達香港核心

JX9097 發表於 2022-10-6 22:48

qunow 發表於 2022-10-6 19:39
有大陸人講過話,上一屆施政報告寫前海鐵路香港段到洪水橋為止有成三個站,即係代表條線係地鐵而唔係城際 ...

到時人人直行直過
關都唔使再過
洗頭艇可以收工

chrisyeung98 發表於 2022-10-7 00:20

kitarolo 發表於 2022-10-6 19:22
洪水橋到欣澳起鐵成本絕對不低
交椅洲(圖中虛線部份,aka明日大嶼)
填海項目未完成都唔大機會建造

相信唔會淨係起鐵路,其實可以同十一號幹線並行:lol

chrisyeung98 發表於 2022-10-7 00:26

qunow 發表於 2022-10-6 19:16
假設東大嶼線分流走新界西北往東大嶼及港島區乘客嘅話,唔見得西鐵線喺錦上路會接唔到新界北轉線客,而要 ...

其實西鐵綫大欖段載客量一早已飽和,北部大開發仲要係主力發展西北同北環綫沿綫地方...少極都有幾十萬人口,多兩條鐵路岀市區其實好合理

Route_99 發表於 2022-10-7 06:12

點解要迫埋去九龍塘? 新界啲客都主要係去市區,
駁去荃灣線既長沙灣站會唔會好得多呢?

JH_LE4612 發表於 2022-10-7 07:06

Route_99 發表於 2022-10-7 06:12
點解要迫埋去九龍塘? 新界啲客都主要係去市區,
駁去荃灣線既長沙灣站會唔會好得多呢? ...

佢唔想隊爆長沙灣至太子段,九龍塘起碼有兩條鐵做分流先,同埋附近密度低,要起站嘅 disruption可能會細啲 (當然都可以話佢會影響到現有嘅鐵路多啲)

巴士的膠 發表於 2022-10-7 08:53

chrisyeung98 發表於 2022-10-7 00:26
其實西鐵綫大欖段載客量一早已飽和,北部大開發仲要係主力發展西北同北環綫沿綫地方...少極都有幾十萬人 ...

另外,今時今日仲要大量入由新界經東西鐵轉入市區綫網絡先去到目的地係唔理想,尤其係觀塘線已經超負荷。

套返落個建議,新線由錦上路去到東北葵約6分鐘(參考西鐵個時間),去到九龍塘都只係十五分鐘,如果再向南延,經東頭邨、啟德站延伸去九龍灣、觀塘商業區,車程可以半小時內搞掂,係可以大幅提升個效率。

現時由美孚到鑽石山,不論搭屯馬定市區線,車程都要近半個鐘,新線如果有效加快東西向個速度,就可以有效分流現有乘客。

Kelvin15190 發表於 2022-10-7 09:29

其實西鐵綫大欖段載客量一早已飽和,北部大開發仲要係主力發展西北同北環綫沿綫地方...少極都有幾十萬人 ...

政府要搞的是北部都會區,不是北部住宅區。

chrisyeung98 發表於 2022-10-7 10:31

Kelvin15190 發表於 2022-10-7 09:29
政府要搞的是北部都會區,不是北部住宅區。

敢問閣下有冇查閱過政府文件,北部都會區有幾多已規劃的住宅單位?
未計洪水橋/廈村,錦田南/元朗南,粉嶺北,淨係北環綫沿綫已規劃了70000個單位......
相信現時房屋需求依然逼切之時,發展一個NDA最主要都係令市民得以安居
頁: 1 [2] 3 4 5 6 7 8 9 10
查看完整版本: 新方向倡北環線南延分散東鐵, 屯馬線壓力