LN9267 發表於 2022-10-29 10:05

政府及港鐵向屯門區議會提交洪水橋站設計方案文件

https://www.districtcouncils.gov.hk/tm/doc/2020_2023/tc/dc_meetings_doc/21937/dc_2022_026.pdf

看下去有點像顯徑站,貫徹港鐵簡約的設計。

下圖由 hkitalk.media 小編加上

27131118 發表於 2022-10-29 11:39

又係所謂減碳嘅大騙局,設計思維從一開始就大錯特錯
既然個站周圍打算高密度發展,根本就應該好似其他西鐵站咁全冷氣車站

gip 發表於 2022-10-29 11:43

20160424 發表於 2022-10-29 11:44

洪水橋站既出現進一步降低屯天元人搭鐵既意欲,
前者出市區兜大圈早已成為垢病,加站再一步增加行車時間慢上加慢,
後者再等多兩班車先上到。

Ricky403 發表於 2022-10-29 13:08

前者出市區兜大圈早已成為垢病,加站再一步增加行車時間慢 ...

可以真係跌客減負先好
好肯定天元班客等兩三班車都會照上
兆康甚至54區都係停多個站都繼續搭

直角=1507 發表於 2022-10-29 13:37

cky 發表於 2022-10-29 15:44

前者出市區兜大圈早已成為垢病,加站再一步增加行車時間慢 ...

減低就唔會啦
仲停留話兜大圈唔吸引?
係嘅話 268B 同 269B 就唔會攪成宜家咁啦

就算拎 260X 嚟比屯仁街或者華都上車,夜晚去到柯士甸站先僅僅同西鐵平手,尖東行長隧道都快過你到漆咸道南,紅磡站更加完勝,日間就更明顯

仲有係宜家洪水橋嘅西鐵客都係晌天水圍搭,加站只不過係分流返去新站而已。至於話日後起多咗樓多咗人住,都係十年八年後的事。

Toz 發表於 2022-10-29 20:34

可以係汀九到美孚之間再加一個巴士轉車站「解決」:lol

he_01 發表於 2022-10-29 20:51

cky 發表於 2022-10-29 15:44
減低就唔會啦
仲停留話兜大圈唔吸引?
係嘅話 268B 同 269B 就唔會攪成宜家咁啦

西鐵兜大圈概念都唔適用於元天
不過洪水橋站開嘅同時屯門南延線應該都開咗 對住係附近嘅居民吸引力應該大咗嘅
尤其屯門南搭260X都要轉車

HU6455 發表於 2022-10-30 11:17

即係顯徑2.0,月台既無冷氣又要全高幕門,即係熱死

為左所謂既減碳,到時成個站周圍一地都係一座座冷風機同牛角扇

頁: [1] 2 3
查看完整版本: 政府及港鐵向屯門區議會提交洪水橋站設計方案文件