hkitalk.media 發表於 2022-11-22 14:40

港鐵宣佈國產 Q-train 27/11 首航觀塘綫

港鐵於今日記者會中宣佈,由 2018 年初開始抵港的中車青島四方市區綫願景列車 (Q-train) 將於本周日 (27/11) 起開始於觀塘綫投入服務。

(配圖:港鐵)

s20131417 發表於 2022-11-22 14:50

揀禮拜日首航,留名等睇嗰日大批鐵迷於綠綫各大車站出沒;P;P

uh6761 發表於 2022-11-22 14:52

觀塘新車真的很興奮

KG1428 發表於 2022-11-22 15:07

我諗呢款野,預計在當日早上6時多在彩虹站開出去何文田/黃埔

kei_hk 發表於 2022-11-22 15:22

即管睇下部車可唔可以行足全日﹐有無提早返廠;P

kei_hk 發表於 2022-11-22 15:23

s20131417 發表於 2022-11-22 14:50
揀禮拜日首航,留名等睇嗰日大批鐵迷於綠綫各大車站出沒

坐多幾轉﹐等成班友仔超時出閘﹐又有額外收入:victory:;P

s20131417 發表於 2022-11-22 15:57

鐵路公司會唔會搞儀式,已經係一大問題…

KG1428 發表於 2022-11-22 16:07

kei_hk 發表於 2022-11-22 15:23
坐多幾轉﹐等成班友仔超時出閘﹐又有額外收入

港鐵出左一張慈善車票,85元,在11/27,11/28可以無限次搭。
呢張飛是否以120分鐘為限就不知道啦

VK4642 發表於 2022-11-22 16:09

s20131417 發表於 2022-11-22 15:57
鐵路公司會唔會搞儀式,已經係一大問題…

當年C-Train都係低調首航,舊年R-Train都無搞首航儀式

toyl 發表於 2022-11-22 16:12

觀塘綫頭車有好多架,包括
[*]0557彩虹往黃埔
[*]0600觀塘往黃埔
[*]0602牛頭角往調景嶺
[*]0607調景嶺往黃埔
[*]0610黃埔往調景嶺 (好似要提前放車過夜或者頭車前拉過去?)

如果真係放頭車,響唔公佈何謂頭車、邊架先係真頭車,係唔係邊架頭班車之下,睇下鐵膠們點樣分身追;P

頁: [1] 2 3 4
查看完整版本: 港鐵宣佈國產 Q-train 27/11 首航觀塘綫