巴士的膠 發表於 2023-1-11 09:47

JX9097 發表於 2023-1-10 12:22
若果將牛池灣街市搬上去抽水站嘅廢棄小巴站
再配合埋類似西營盤街市/ 正街街市咁樣駁通上下
我個人係支持 ...

依家消防局入車要停哂清水灣道上山方向倒車入,繁忙時間都幾阻街。

JX9097 發表於 2023-1-11 11:35

巴士的膠 發表於 2023-1-11 09:47
依家消防局入車要停哂清水灣道上山方向倒車入,繁忙時間都幾阻街。

認真大家都唔希望消防車要出動
就算返入去,都係講緊一至兩分鐘

搬位最大問題係要計coverage
絕唔係普通搬間舖咁簡單

siupy 發表於 2023-1-12 01:28

hellomato 發表於 2023-1-5 10:38
講返BYD嘅雲巴,確實係膠轆+高架,
可以上到12%(大約1:8.5)嘅斜,轉彎半徑僅有15m
最長可以用4節車(深 ...

我覺得用BYD 雲巴,應該好過用智軌/BRT
當佢APM就得
發改委講左,唔當雲巴係“有軌電車”
https://finance.sina.com.cn/jjxw/2021-09-27/doc-iktzscyx6647037.shtml

你好嗎 發表於 2023-1-12 02:50

siupy 發表於 2023-1-12 01:28
我覺得用BYD 雲巴,應該好過用智軌/BRT
當佢APM就得
發改委講左,唔當雲巴係“有軌電車”

當年武漢一號線都話係輕軌而唔係地鐵
依啲噱頭嘢算把啦:lol

hellomato 發表於 2023-1-12 11:44

你好嗎 發表於 2023-1-12 02:50
當年武漢一號線都話係輕軌而唔係地鐵
依啲噱頭嘢算把啦
因為武漢1號線最後起出來,真係一條standard嘅地鐵——採用國標“B型”規格列車,即係深圳3號線、廣州3、7、9、14、21號線等用緊嗰種。

順帶一提,港鐵大部分列車都可以歸納為“A型”列車——
1. 所有前地鐵路線用車都是“城市A型”列車,其中東涌線和機場快線可視為“市域A型”列車(標準直流供電)。
2. 屯馬線列車(真假千九)除了車廂長度超標,也可歸類為“市域A型”列車(標準交流供電)。
3. 東鐵線列車(R-Train/九家姐)是完全定制的非標準列車,但某程度接近“市域D型”列車。
註:九家姐部分尺寸(例如車廂長度)甚至趨近“市域C型”列車,然而無法以此歸類,因為“市域C型”相當於國鐵城軌(C字頭),並要求採用跟後者規格相同的信號系統。

亦似乎解釋到港鐵近年買新車嘅取向——
1. C-Train、S-Train和Q-Train跟大陸“A型車”嘅spec黎砌。
2. 假千九有兩個reference:真千九 + “A型車”。
3. 九家姐跟唔到任何大陸地鐵標準尺寸,反而韓國俾到,所以由韓國砌。

參考:https://baike.baidu.com/item/%E5 ... 6%E5%9E%8B/62027330

hellomato 發表於 2023-1-12 16:53

JX9097 發表於 2023-1-10 12:22
若果將牛池灣街市搬上去抽水站嘅廢棄小巴站
再配合埋類似西營盤街市/ 正街街市咁樣駁通上下
我個人係支持 ...
睇返地圖,牛池灣街市後面仲有牛池灣體育館可以用來改建做彩虹東站。
不過從嗰度開波要避開入清水灣道8號小巴總站嘅天橋,站台似乎要起得比較高。

所以想到彩虹東站可以咁起:
1. 拆牛池灣街市和牛池灣體育館,消防局唔郁。
2. 牛池灣街市原地重建,並佔用舊牛池灣體育館用地。
3. 彩虹東站大堂及月台設於新牛池灣街市頂層。
4. 抽水房舊小巴總站改建為新牛池灣體育館(可連同48#建議上山電梯一併興建)。

JX9097 發表於 2023-1-12 17:04

hellomato 發表於 2023-1-12 16:53
睇返地圖,牛池灣街市後面仲有牛池灣體育館可以用來改建做彩虹東站。
不過從嗰度開波要避開入清水灣道8號 ...

理論上可行嘅
同埋消防局可以佔用部份現市政大廈用地嚟起局內調頭位
咁出動完動就唔使佔用路面去倒車

巴士的膠 發表於 2023-1-13 12:01

JX9097 發表於 2023-1-12 17:04
理論上可行嘅
同埋消防局可以佔用部份現市政大廈用地嚟起局內調頭位
咁出動完動就唔使佔用路面去倒車

我又無諗到咁複雜,其實雲巴個轉向半徑同輕鐵差唔多,來回線只佔用清水灣道上山方向同行人路上空都夠行,而月台可以用側式,站後伸入龍池徑折返。

而避免要搬兩次,重置會好過要回遷。所以我會建議街市直接搬去新公屋個基座,對居民嘅影響細之餘亦可以適當擴建應付人口增長。

小巴站同抽水站起文康設施大樓,放體育館、圖書館同文娛中心。加個𨋢塔其實結構同海達果個差唔多。仲可以沿雲巴路軌下面造段有蓋行人路。

消防局其實可以考慮搬去坪石天主教個位,反正間學校都搵緊位搬。出車截清水灣道出,入車就係返坪石通道入。

JX9097 發表於 2023-1-13 13:00

巴士的膠 發表於 2023-1-13 12:01
我又無諗到咁複雜,其實雲巴個轉向半徑同輕鐵差唔多,來回線只佔用清水灣道上山方向同行人路上空都夠行, ...

愚問
新公屋位置喺邊?

坪石天主教個位有一個concern
就係該段清水灣道係向內彎
驚啲車唔aware出車嗰下會有潛在危險

SV3077 發表於 2023-1-13 13:28

JX9097 發表於 2023-1-13 13:00
愚問
新公屋位置喺邊?

新公屋位置:

https://www.hk01.com/%E5%9C%B0%E7%94%A2%E6%A8%93%E5%B8%82/779559/%E6%94%BF%E5%BA%9C%E6%B8%85%E6%8B%86%E5%B8%82%E5%8D%80%E5%AF%AE%E5%B1%8B%E5%8D%80-%E7%89%9B%E6%B1%A0%E7%81%A3%E6%9D%91-%E7%AB%B9%E5%9C%92%E6%9D%91%E5%B0%87%E9%87%8D%E5%BB%BA4200%E4%BC%99%E5%85%AC%E5%B1%8B#media_id=8724281

頁: 1 2 3 4 5 [6] 7
查看完整版本: 東九龍擬建高架無軌捷運 運輸局明年中完成研究 難延伸至...