garyz 發表於 2022-12-16 17:28

港島西至洪水橋鐵路

據傳媒披露,原先屯門過海鐵路方案,起點由內河碼頭、屯門南一帶,改為洪水橋站,接駁規劃中的港深西部鐵路。

he_01 發表於 2022-12-16 18:54

睇嚟九巴係屯門區嘅客源係未來幾十年尚算安全:D

eternalflame 發表於 2022-12-16 19:00

都話左最終要拉國鐵去東大嶼啦,又可以肢解香港了
正苦係唔係玩得太多simcity定city skylines,規劃五時花六時變
東大嶼鐵路規劃呢個已經係第3版,未畫好餅就唔好拎出黎啦

Ricky403 發表於 2022-12-16 21:27

he_01 發表於 2022-12-16 18:54
睇嚟九巴係屯門區嘅客源係未來幾十年尚算安全

屯馬綫南延都幾肯定會再搶走碼頭上屯轉搭260X班客
洪水橋站又搶藍地客走,以63X/68A垃圾程度都實走1/3
焗搭九巴而有肉食嘅位只會越來越少

mak5052 發表於 2022-12-16 22:00

屯門東到屯門市中心如何連接? 輕鐵屯門東南支線復活? 單靠 K51A/K53? (明日大嶼線其中一個規劃目的是提供第二條屯門出市區鐵路)
另外, 12/29 立法會發展事務委員會有特別會議討論明日大嶼
議程表: https://www.legco.gov.hk/yr2022/chinese/panels/dev/agenda/dev20221229.htm

s3n370 發表於 2022-12-16 22:10

eternalflame 發表於 2022-12-16 11:00
都話左最終要拉國鐵去東大嶼啦,又可以肢解香港了
正苦係唔係玩得太多simcity定city skylines,規劃五時花 ...

上面連京台高鐵都畫得出黎,被效忠嘅點可以唔學

he_01 發表於 2022-12-16 22:17

mak5052 發表於 2022-12-16 22:00
屯門東到屯門市中心如何連接? 輕鐵屯門東南支線復活? 單靠 K51A/K53? (明日大嶼線其中一個規劃目的是提供第 ...
青公搞緊擴闊+起單車徑 當年嘅輕鐵預留位應該已經用得7788
睇過勢應該會叫你屯門站搭去洪水橋再屈返轉頭;P又或者可能屯門東個站係屯轉步行範圍以內

lsc04d11 發表於 2022-12-18 07:20

都繼續經內河碼頭吧?

kay 發表於 2022-12-18 08:38

lsc04d11 發表於 2022-12-18 07:20
都繼續經內河碼頭吧?

新方案小欖直上洪水橋
尋日咪田北辰出黎嘈飛起左屯門

Kelvin15190 發表於 2022-12-18 13:38

s3n370 發表於 2022-12-16 22:10
上面連京台高鐵都畫得出黎,被效忠嘅點可以唔學

我曾與discxxx網友討論呢個高鐵,就算我拋不少理由解釋格硬起時要處理非常複雜的逃生問題,但那眾對黨忠心的網友都不理會,只會堅持話要起。
頁: [1] 2 3 4 5 6 7
查看完整版本: 港島西至洪水橋鐵路