6516 發表於 2023-1-17 23:08

九龍灣站B出口新橋啟用

B出口新橋開左, 即刻闊左好多

呢張影得衰, 係斜路落番舊橋附近

051039 發表於 2023-1-18 09:38

闊又點,平排行+路中圍圈咪一樣

himchan 發表於 2023-1-18 09:48

新橋都一樣有梯級冇斜道?

dcyw 發表於 2023-1-18 09:52

himchan 發表於 2023-1-18 09:48
新橋都一樣有梯級冇斜道?

舊橋樓梯前有斜道連接新橋

巴士的膠 發表於 2023-1-18 10:25

dcyw 發表於 2023-1-18 09:52
舊橋樓梯前有斜道連接新橋

唔知有斜道會唔會拆返舊橋個升降台,反而我覺得最失敗係人流咁高都唔整電梯落觀塘道西行(東行將來應該可以經文化中心搭電梯上)。

6516 發表於 2023-1-18 10:58

等埋幢野開, 到時可以穿佢過就可以做到分流
會有啲改善

6516 發表於 2023-1-18 11:09

唔知有斜道會唔會拆返舊橋個升降台,反而我覺得最失敗係人流咁高都唔整電梯落觀塘道西行(東行將來應該可 ...

起呢條橋已經係格硬搵位黎起, 已經食左少少觀塘道
而橋面完全駁唔到落行人路, 多部lift首先要食埋條行車線
睇埋上面嘅空間, 條橋係正路軌下面
第一幅圖嘅樓梯係O岩O岩食到路軌下面嘅空間
如果睇番去德寶條橋果部lift, 整部lift嘅高度係要同路軌平排
所以幾乎無可能起多部lift俾佢

JX9097 發表於 2023-1-18 11:40

唔知有斜道會唔會拆返舊橋個升降台,反而我覺得最失敗係人流咁高都唔整電梯落觀塘道西行(東行將來應該可 ...

又唔係冇嘅
不過要行前少少,喺三彩條天橋先有

3ASV356 發表於 2023-1-18 23:40

闊咪可以畀賓賓坐

巴士的膠 發表於 2023-1-19 09:39

6516 發表於 2023-1-18 11:09
起呢條橋已經係格硬搵位黎起, 已經食左少少觀塘道
而橋面完全駁唔到落行人路, 多部lift首先要食埋條行車 ...

講緊整扶手電梯,取代路軌底到觀塘道路面一段。現時起條新樓梯,功能上同舊樓梯重疊。

另外,一日Pie & Tart個舖仲係度,其實樽頸個問題都係無解決。
頁: [1] 2 3
查看完整版本: 九龍灣站B出口新橋啟用