LN9267 發表於 2023-2-10 23:28

大窩口站C出口方案

https://www.districtcouncils.gov.hk/tw/doc/2020_2023/tc/committee_meetings_doc/TTC/22197/TTC_Paper_No_23_22-23.pdf
https://www.districtcouncils.gov.hk/tw/doc/2020_2023/tc/committee_meetings_doc/TTC/22197/TTC_Paper_No_23_22-23_Annex_1.pdf

我記得這個出口區議會爭取很多年,相信議員也會支持。

巴士的膠 發表於 2023-2-11 00:40

加都淨係加單向電梯,既然居民都選咗搭𨋢,直接用返𨋢塔都未必貴幾多。

JX9097 發表於 2023-2-11 11:25

唔係好理解起個C出口嘅原因
若果上國瑞路應該都係用A出口
過去大窩口邨,用番B出口或者搭𨋢亦得

kei_hk 發表於 2023-2-11 11:37

JX9097 發表於 2023-2-11 11:25
唔係好理解起個C出口嘅原因
若果上國瑞路應該都係用A出口
過去大窩口邨,用番B出口或者搭𨋢亦得 ...
配合這個交通燈﹐方便關門口村村民﹐行少幾步囉。

不過﹐實際上有幾多人受惠?:L

倒不如﹐將筆錢去把B出口加建2條自動梯﹐由站內直通地面好過。
班村民上左地面﹐都係穿過公園行去交通燈位置﹐唔駛行樓梯已經好大幫助。

而且﹐B出口最大作用就係通去大窩口村(天橋)。
車站出口有自動梯上地面﹐再配合天橋興建中的自動梯﹐絕對可以分流便用升降機的人龍﹐成件事更符合效益。

JX9097 發表於 2023-2-11 13:48

不過﹐實際上有幾多人受惠?

係囉...所以唔係好理解(除咗借機cap水)

toyl 發表於 2023-2-13 11:11

不過﹐實際上有幾多人受惠?

B出口最具效益方法正正係大堂地面之間整雙向自動梯,不過又無替鄰近代替出口先唔敢做……佢個所謂C出口如果係整2個高速梯兼上到天橋的話先至有建設性,否則就好似依家咁比人問多餘整嚟做乜?

kei_hk 發表於 2023-2-13 12:43

toyl 發表於 2023-2-13 11:11
B出口最具效益方法正正係大堂地面之間整雙向自動梯,不過又無替鄰近代替出口先唔敢做……佢個所謂C出口如 ...

但如果新出口係有2條自動梯直上天橋﹐就會淪到現時政府興建中的2條自動梯無左一大半的作用。:L

toyl 發表於 2023-2-13 13:38

但如果新出口係有2條自動梯直上天橋﹐就會淪到現時政府興建中的2條自動梯無左一大半的作用。
...

睇圖就最多放得落樓梯或者2座升降機直駁天橋。Anyway要B出口做雙向自動梯,都係成個B出口封咗佢先做到,同埋都要有個大出口預備壞梯時替代先至可行。

kei_hk 發表於 2023-2-13 14:05

toyl 發表於 2023-2-13 13:38
睇圖就最多放得落樓梯或者2座升降機直駁天橋。Anyway要B出口做雙向自動梯,都係成個B出口封咗佢先做到, ...

B出口﹐一係就做大改建﹐用盡空間做2條自動梯﹐並且興建全新C出口做B出口的替補。

又或者B出口﹐只做1條單向的自動梯﹐都幫到唔少忙。

玩大D就擴建B出口﹐擴建到2條自動梯+普通樓梯。

與其都係用一筆錢去加C出口﹐倒不如改建B出口﹐方便更加多人。

巴士的膠 發表於 2023-2-13 14:30

但如果新出口係有2條自動梯直上天橋﹐就會淪到現時政府興建中的2條自動梯無左一大半的作用。
...

政府果條駁巴士站,地鐵果條駁地鐵站,又唔係無用嘅。
頁: [1] 2 3
查看完整版本: 大窩口站C出口方案