KelvinSJ743 發表於 2023-3-9 16:42

08x200-201 發表於 2023-3-9 18:04

這麽寫,是荃灣線CBTC系統連Q-Train同時啟用?

CSE 發表於 2023-3-9 18:21

“我們已採納了修訂的技術方案,會直接採用CBTC的既定軟件“

即係某公司唔屎忽痕要求thales加埋d咩多重後備系統就唔會因為改到個系統亂曬龍搞到撞車導致成個3036 project delay咗幾年都仲未用到;P

QALEN 發表於 2023-3-9 19:17

“我們已採納了修訂的技術方案,會直接採用CBTC的既定軟件“

即係某公司唔屎忽痕要求thales加埋d咩多重後 ...

姐係用現成成套solution囉 龜龜見過鬼仲唔怕黑咩:lol

kay 發表於 2023-3-9 21:57

齋鐵路業務去年輸左40幾億
如果玩財技其實去年都係一個好時機加價
依家講到幾年無加仲要減過黎話自己好人

但佢都BAN左利潤越多加得越少建議

kei_hk 發表於 2023-3-10 10:16

即係某公司唔屎忽痕要求thales加埋d咩多重後 ...

佢一早認左自己做 "世一" 衰左啦。;P

炒車事件的調查報告出爐﹐已經講左會放棄 "第2後備"﹐用番全球通用的設計 "1正1備"。

只係當時未講會成套廢晒﹐只係講調整程式。

疫情尾的時期﹐就公佈成套放棄﹐改為使用供應商現成基本野﹐再加必要的功能(eg. 過線安排.....)﹐以縮短新系統投入服務的時間。
我記得當時有記者會及新聞犒的。

在炒車事件去到上一次公佈新系統最終安排﹐期間都發生好多事。
當中包括決定所有Q車改裝舊訊號系統﹐亦打算 "永續" 舊訊號系統。

THB 發表於 2023-3-18 00:35

以前香港地鐵係世界上最可靠嘅鐵路系統,地鐵公司係最上進嘅鐵路營運商。

cruisesnet 發表於 2023-3-18 12:44

THB 發表於 2023-3-18 00:35
以前香港地鐵係世界上最可靠嘅鐵路系統,地鐵公司係最上進嘅鐵路營運商。 ...

平心論而家都唔算差,唔係第一名都絕對係最好果堆之一

HV9990 發表於 2023-3-21 04:20

而家都唔算差只係因為仲有啲以前積落嘅老本可以俾佢食;P
頁: [1]
查看完整版本: 地鐵 2022 業績盈利 98.27 億元新信號系統 2026 年啟用