s20131417 發表於 2023-3-18 09:09

屯馬又爆訊號故障

由於兆康站附近有信號故障,屯馬綫列車服務作出以下調整:
屯門站 來往 天水圍站 每16分鐘一班
天水圍站 來往 烏溪沙站 每8分鐘一班
屯馬綫月台候車時間或會較長,請乘客為行程預留充裕時間。鐵路公司職員正全力搶修
(Source: 香港出行易、MTR Traffic News)

timewater 發表於 2023-3-18 10:08

唔明點解港鐵故障嘅時候,next train 都唔顯示班次
另外今次兆康壞,點解港鐵唔肯提供天水圍至烏溪沙嘅正常服務?一個站壞,要正條減班次其實係好擾民
要分割故障路段真係咁難?

Ricky403 發表於 2023-3-18 11:38

另外今次兆康壞,點解港鐵唔肯提供天水圍至烏溪沙嘅正常 ...

跟唔到時間表要TC半人手放車
又要拆掂車長接車休息呢啲問題
天水圍條側線又要拎去調車唔可以長放車
班次咪自然疏啲

AVBWU291 發表於 2023-3-18 12:48

另外今次兆康壞,點解港鐵唔肯提供天水圍至烏溪沙嘅正常 ...

屯門至天水圍要用下行線拉風箱,令天水圍側綫要同時用嚟畀1台車清客後掉頭入2台,同埋由上行綫轉落下行綫。咁搞法仲點樣密車。

Quanta 發表於 2023-3-18 14:55

為咗兩個站嘅人要全線廿幾個站嘅人疏車 除咗唔想交罰款都諗唔到第二個原因

s20131417 發表於 2023-3-18 21:13

相關新聞
鐵路公司表示,
兆康站附近路軌有一條信號電線損壞,隨即進行搶修。
人員初步發現,有一條來歷不明的長鐵枝損壞軌道信號電線,已修復並報警處理
頁: [1]
查看完整版本: 屯馬又爆訊號故障