757 發表於 2023-4-7 12:55

[直達美孚] 建議開辦970P 數碼港→蘇屋邨

為方便數碼港、華富、瑪麗醫院及香港大學放工乘客前往美孚(可接駁美孚轉車站前往新界西),建議新巴開辦970P線,於平日放工時段由數碼港單向前往蘇屋邨,過西隧後途經西九龍走廊直達美孚。

途經:資訊道、數碼港道、域多利道、華翠街、華景街、華富道、薄扶林道、山道天橋、干諾道西、西區海底隧道、西九龍公路、油麻地交匯處、麗翔道、渡船街、西九龍走廊西、西九龍走廊、荔枝角道、長沙灣道、興華街、保安道及長發街

停站:數碼港、[跟970]、香港大學百周年校園、西區海底隧道收費廣場、美孚、荔枝角站、昌華街、蘇屋邨杜鵑樓、蘇屋邨海棠樓、蘇屋邨

班次:星期一至五 18:00

收費:全程 $13.0
西區海底隧道收費廣場起 $6.9

YouTime 發表於 2023-4-7 14:04

去新西點解我唔係西隧口轉?不如攞去做新區(海皮)返工客好過,浪澄灣落橋行深旺道轉東京街轉上蘇屋,真係要做轉乘就轉長沙灣道擺甘泉街,叫人係遊樂場+貿廣轉

757 發表於 2023-4-7 14:27

YouTime 發表於 2023-4-7 14:04
去新西點解我唔係西隧口轉?不如攞去做新區(海皮)返工客好過,浪澄灣落橋行深旺道轉東京街轉上蘇屋,真係要做 ...

美孚嘅巴士選擇多過西隧口好多(例如有車去葵盛、荔景),班次整體亦都較密

而且美孚可以轉乘荃灣線及屯馬線,西隧唔得

YouTime 發表於 2023-4-7 14:53

美孚嘅巴士選擇多過西隧口好多(例如有車去葵盛、荔景),班次整體亦都較密

而且美孚可以轉乘荃灣線及屯 ...

如果主打係葵/青嘅客咁其實用930個名去埋葵涌會唔會仲好?

HB00610 發表於 2023-4-7 15:55

屯門元朗天水圍已經一定唔會同你咁落美孚轉,你估美孚堆大西北車好易上車? 佢到美孚時;西隧口車唔到屯門公路/大欖都最少到汀九橋。

車程耐過等車時間已經係死罪。

仲有,美孚D大西北車唔會密過960/968囉

qunow 發表於 2023-4-7 16:11

咁新城咪蝕咗962 969收入?

HA7569 發表於 2023-4-8 01:43

YouTime 發表於 2023-4-7 14:53
如果主打係葵/青嘅客咁其實用930個名去埋葵涌會唔會仲好?
去埋葵青甚至係荃灣就不了
南區根本冇咁多客來往以上既地區

其實而家條 970 做西隧轉車已經好足夠
頁: [1]
查看完整版本: [直達美孚] 建議開辦970P 數碼港→蘇屋邨