Hopuco 發表於 2023-4-12 17:48

2022年度鐵路統計數字

立法會財委會特別會議出左文件披露部份鐵路統計數字,每年例牌有最繁忙路段以及載客率,文件如下:https://www.legco.gov.hk/yr2023/chinese/fc/fc/w_q/tlb-c.pdf
係pdf第205頁,有各條重鐵路線既載客率,因為2022年東鐵過海,有唔少路線最繁忙路段都有變化,包括:
東鐵線:沙田至大圍==>大圍至九龍塘
觀塘線:石硤尾至太子==>彩虹至九龍灣(文件打錯字做石硤美;P)
荃灣線:油麻地至佐敦==>深水埗至太子
東涌線:九龍至香港==>奧運至九龍

pdf第211頁有高鐵統計數字,2023年2月大約係19年2月既45%

關於各種新線,第159至160頁,當中:
南港島線(西段) :正 因 應 華 富 邨 重 建 計 劃 及 有 關 地 區 的 人 口 結 構 變 化 進行規劃。根據 房 屋 署提 供 的資 料,預 計現 有 居民 於 2027/28年 起 陸 續 由 華 富 邨 遷 移 至 薄 扶 林 南 的 接 收 屋 邨 。 待 遷 移 首批 居 民 並 清 拆 有 關 現 址 樓 宇 騰 出 空 間 後 , 相 關 鐵 路 設 施 建造工 程 可隨 即 開展 。
東九龍線:政 府 現 正 探 討 以 高 架 無 軌 捷 運 系 統 作 為 原 重 型 鐵 路 的替代方案,技術可行性研究預計在2023年年中完成。
北港島線:港 鐵 公 司 現 正 進 一 步 研 究 可 行 方 案 , 以 改 善 項 目 的 設計。

clivetock 發表於 2023-4-12 19:39

唔講唔知原來南港島綫朝早係南行多人過北行

Kj2052 發表於 2023-4-12 19:41

clivetock 發表於 2023-4-12 19:39
唔講唔知原來南港島綫朝早係南行多人過北行

多人去黃竹坑開工

YellowWorksheet 發表於 2023-4-12 20:50

又話屯馬綫一期之後東鐵綫最繁忙時段唔會再係大圍 ⇄ 九龍塘嘅?而家咪又返去舊時但變晒9卡運載力減少。

你好嗎 發表於 2023-4-13 03:25

2021同2022對比繁時個人數全線下跌
係咪反映香港啲乜嘢呢:D

sunhoo 發表於 2023-4-13 10:29

YellowWorksheet 發表於 2023-4-12 20:50
又話屯馬綫一期之後東鐵綫最繁忙時段唔會再係大圍 ⇄ 九龍塘嘅?而家咪又返去舊時但變晒9卡運載力減少。 ...

多左原馬鐵段嘅乘客使用東鐵過海

DIH 發表於 2023-4-13 10:34

2022年上半年都係「第五波」,條數好難作準。下年有2023年數據,對比2018/19年,至會見到真正分別。

LN9267 發表於 2023-4-24 22:39

https://www.districtcouncils.gov.hk/st/doc/2020_2023/tc/committee_meetings_doc/TTC/23041/st_ttc_2023_017_tc.pdf

有沙田區議員也問東鐵客量變化,我覺得現在東鐵也密了,始終對MTR來説,有足夠的就跨境客量就加班。
頁: [1]
查看完整版本: 2022年度鐵路統計數字