GK9141 發表於 2023-5-14 03:57

Q-train冷氣質素差劣問題

每次觀塘線中Q-train都係到諗副冷氣究竟點解可以咁垃圾
極震,震到全車震晒,嘈音極大,大到隔著幕門到聽到,嘈同震到可以搞到人頭痛咁滯
仲要好似係定頻,忽冷忽熱,去到而家差唔多淘汰定頻既2020年代,一部新列車既冷氣竟然可以用返定頻唔係變頻??
部冷氣連m train副stone 冷氣都不如,嘈,震,定頻,忽冷忽熱,好似70年代出品咁
第時全線都用依副垃圾冷氣,我諗實係咁收投訴
究竟副冷氣係咩黎??同埋點解質素咁差都收貨?

JR5204@26M 發表於 2023-5-14 11:00

黨鐵呢幾年每次買新車副冷氣都係差
市區C Train冬天無風出、屯馬假九出風唔平均、R Train未改前就焗到嘔、Q train就得個嘈字

CSE 發表於 2023-5-14 11:13

SIGMA呢D唔入流技術落後既垃圾貨色係龜鐵先至咁中意用

rickywk 發表於 2023-5-14 13:17

JR5204@26M 發表於 2023-5-14 11:00
市區C Train冬天無風出、屯馬假九出風唔平均、R Train未改前就焗到嘔、Q ...

好彩R-stock副東芝冷氣黨鐵最尾肯改profile,改完後呢副野算係黨鐵近年最正路嘅冷氣

laikingho 發表於 2023-5-14 15:30

市區C Train冬天無風出、屯馬假九出風唔平均、R Train未改前就焗到嘔、Q ...

假九啲冷氣如坐椅子,凍到死

GK9141 發表於 2023-5-14 16:19

平心而論,假九雖然係廣州中車冷氣,但似乎唔太差,無乜忽冷忽熱同夠涼,嘈音都算正常水平
R Train 我個人覺得表現好好,同SP1900差唔多,夠靜又夠涼,R-train有變頻仲更加好
C-train 就唔掂,執過之前成日焗到死,係而家執過之後好小小,不過有時都會焗
Q-train就最垃圾,唔講仲以為裝左部80年代窗口式冷氣落部車到,應該係現役列車中冷氣表現最差,上一刻係凍到死嘈到死,下一刻係熱到死

GK9141 發表於 2023-5-14 16:23

CSE 發表於 2023-5-14 11:13
SIGMA呢D唔入流技術落後既垃圾貨色係龜鐵先至咁中意用

其實依副係咪真係sigma黎?
無理由新一代比上一代冷氣差,仲要差咁多

rickywk 發表於 2023-5-14 16:30

GK9141 發表於 2023-5-14 16:19
平心而論,假九雖然係廣州中車冷氣,但似乎唔太差,無乜忽冷忽熱同夠涼,嘈音都算正常水平
R Train 我個人 ...
假九一定要繁忙時間去P、K卡pan位附近由回風位車門到gangway試下,係一滴風都無,IKK都仲有出風但假九係一滴風都無
同埋IKK係有暖氣,假九係無暖氣;P

hellomato 發表於 2023-5-14 21:15

講落去似乎係新車初落地未調教過冷氣就出街嘅原因wor
有無師兄記得K-Train 和 CAF-Train初落地時候嘅冷氣,好似都係有人話唔多夠;P
(M-Train和MLR就唔多考究了,年代太久遠)

GK9141 發表於 2023-5-15 00:04

hellomato 發表於 2023-5-14 21:15
講落去似乎係新車初落地未調教過冷氣就出街嘅原因wor
有無師兄記得K-Train 和 CAF-Train初落地時候嘅冷氣, ...

如果遲d q-train越黎越多港鐵都唔搞搞個冷氣
相信發現個冷氣問題既乘客會越黎越多
頁: [1] 2 3
查看完整版本: Q-train冷氣質素差劣問題