S3bl430 發表於 2023-5-18 19:21

[建議]另一個合併6F/18的思路

參考S3BL100兄的建議(建議6F,18合併, X6C)改路,有另一個重組6F/18的想法
https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/thread-2169193-1-1.html

目的:
1.將18變成長沙灣工業區往旺角的特快車,以及何文田往長荔深的快線
2.維持西九龍填海區往返紅磡,以及填海區往旺角和伊利沙伯醫院的服務
3.輔助45服務

18海達<>何文田(循環線)
路線:
海達開出後,經連翔道至南昌站,然經深旺道, 興華街西出荔枝角站,
荔枝角站後經西九龍走廊到旺角,然後沿6C至紅磡家維邨,
跟45至都會大學,然後經[公主道、窩打老街、太子道西、天橋、荔枝角道(沿途不停站)]、黃竹街,轉入長沙灣道
長沙灣道至長荔街,經荔枝角道、興華街西、東京街西、最後返回海達總站

停站:
1.海達總站,2.南昌邨,3.東京街西, 4.碧海藍天,5.荔枝角站,
(經西九龍走廊),
6.鴉蘭街,7.旺角站,8.豉油街,9.文明里,10.眾坊街,11.勞資審裁處,12.衛理道,13.觀音街,14.家維邨,
15.仁風街,16.迦密中學,17.愛民邨,18.忠民街,19.欣圖軒,20.都會大學,
(不停站直達深水埗南),
21.大南街(黃竹街),22.北河街,23.怡靖苑,24.長沙灣遊樂場,25.長沙灣徑,26.長荔街,
27.碧海藍天,28.海達總站

收費:7.2元
八達通優惠:
凡在海達總站,南昌邨,東京街西,碧海藍天上車,在任何車站下車; 或何文田區上車,碧海藍天和海達總站下車,
下車拍卡,該車程收費為5.2元

班次:
海達開:
星期一至星期五
0550-0650(30)
0650-0730(20)
0730-1730(30)
1730-1810(20)
1810-2340(30)

星期六、日及公眾假期
0550-2220(30)
2300,2340

估計全程行車時間100分鐘
用車4架

相關改動:
6F取消

241X增設九龍區內雙向分段,收費為5.2元

[新增]241X平日早上0640由長青開出班次,以及1545由九龍城碼頭班次將繞經海達邨至中匯街一段的深旺道

[新增]為補償何文田往旺角街市乘客, 45往麗瑤方向繞經新填地街,並加停新填地街

1181174166 發表於 2023-5-18 20:33

弱弱一問,何文田落旺角/街市要搭241X?

S3bl430 發表於 2023-5-18 21:24

1181174166 發表於 2023-5-18 20:33
弱弱一問,何文田落旺角/街市要搭241X?
是的,何文田落旺角班次會小了,至於服務減少的問題, 我新增建議45往麗瑤方向繞經新填地街

另外,我更新了建議, 除了45的建議,亦建議241X平日其中兩班車繞經海達至中匯街之間的深旺道,方便學生上下課

1181174166 發表於 2023-5-18 21:40

S3bl430 發表於 2023-5-18 21:24
是的,何文田落旺角班次會小了,至於服務減少的問題, 我新增建議45往麗瑤方向繞經新填地街

另外,我更新了 ...

又弱弱一問
長深荔要18同45爭?

S3BL100 發表於 2023-5-18 21:59

18 主要客源係旺角街巿往來何文田,你咁即係封左 241X 再改既後路

S3bl430 發表於 2023-5-18 23:19

S3BL100 發表於 2023-5-18 21:59
18 主要客源係旺角街巿往來何文田,你咁即係封左 241X 再改既後路
我暫時没有想過改241X,
就算取消了18,我覺得旺角街市往返何文田仍然可以透過改其他線填補真空,
例如將272X延長至愛民

當然,272X經白石角和全日後, 地位和現在的241X差不多尷尬
但前者再改動空間不太多,加上旺角東站無位,
將272X踼去何文田未必無得諗

再唔係就整一條奧運往返何文田的日間路線

1181174166 發表於 2023-5-19 00:13

S3bl430 發表於 2023-5-18 23:19
我暫時没有想過改241X,
就算取消了18,我覺得旺角街市往返何文田仍然可以透過改其他線填補真空,
例如將272X ...

愛民都係喞出嚟,唔比旺角東好
而落山都係要雙向補償
唔理公司去拉線就FF過701......

而奧運來往何文田日間路線,恐怕開得嚟呢個方案無作用

JH_LE4612 發表於 2023-5-19 05:50

半個鐘一班嘅市區特快,唔覺得啲人會特登等...當然如果兜少少紅磡再搶7B/8嘅車又可能可以加密少少。另外荔枝角站係有需求,但係同唔同到45夾時間又係一個問題。

S3bl430 發表於 2023-5-19 09:14

JH_LE4612 發表於 2023-5-19 05:50
半個鐘一班嘅市區特快,唔覺得啲人會特登等...當然如果兜少少紅磡再搶7B/8嘅車又可能可以加密少少。另外荔 ...
經荔枝角站都只係寄望放工時間有人會特意等
如果唔經,行車時間可以減大約5-10分鐘,
但不足以將新18用車進一步壓縮至3架車@30分鐘一班

至於兜少少紅磡再搶7B/8嘅車又可能可以加密少少的事情
建議的18往紅磡方向仲要經旺角,我覺得吸引力又唔係真係咁大當然,傍晚谷到15分鐘一班相信都會有放工客搭新18到油尖旺和紅磡既

有諗過建議荔枝角站經西廊下站紅磡的特快班次,
不過對於客量無乜信心

走線上好難劃一條先紅磡後何文田而觀感ok的路線,
於是都係保留基本服務就算

回1181174166:愛民都係喞出嚟,唔比旺角東好 而落山都係要雙向補償 唔理公司去拉線就FF過701...... 而奧運來往何文田日間路線,恐怕開得嚟呢個方案無作用
如果唔介意開小巴線,我會建議開條小巴線往返奧運站和紅磡海逸豪園, 經何文田及愛民
巴士只提供基本低地台服務

castanopsis 發表於 2023-5-19 11:01

S3bl430 發表於 2023-5-19 09:14
經荔枝角站都只係寄望放工時間有人會特意等
如果唔經,行車時間可以減大約5-10分鐘,
但不足以將新18用車進 ...

填海區去旺角,已經同樣做緊特快既701/A
來緊20做埋油麻地,其實已經差唔多補返曬6F/212留底既問題
18踩埋落去呢個市場唔見得有運行
呢度我同意100兄,18點都應該做返大角咀何文田,而唔係塞俾241X手尾長

我唔認為短途西廊特快完全無得做,但前提係地鐵要唔就腳
好似701/46呢類係有得玩,你喺地鐵站門口拉客就多數無運行

而長沙灣旺角特快,795X某程度上做緊
唔係完全無客,但客數唔似可以自己support一條全日線
頁: [1] 2
查看完整版本: [建議]另一個合併6F/18的思路