cz9328 發表於 2023-6-24 02:17

Ricky403 發表於 2023-6-19 11:13
中段多人交更或食飯
塞到未做最後一單已經夠鐘
咁都要車長食完飯/接手返到黎先有得做

的確,「當值」6小時後必須提供30分鐘大休,的確好影響巴士公司內部編更運作,會搞到失去運作彈性,搞到就算有司機有車返到站頭都只能眼白白睇住甩班/相隔好多分鐘都冇車開;6小時後休息呢個數是否有甚麼文獻支持?

尖沙咀碼頭計,6 號線有時可能要同905/171等線夾埋一齊至編到個6小時上限更份,但6,171呢啲線彌敦道一有壞車阻路就受影響。蘇屋2號線有些更份又可能要同112併埋一齊至剛剛好夾得埋不超過6小時,又係一齊會受彌敦道狀況影響。

ENS529 發表於 2023-6-24 07:21

cz9328 發表於 2023-6-24 01:43
幾年前有個女站長拍車門要卡佬開閘,然後提一提個卡佬過咗鐘都未開車......可能個女站長形象&語氣較為似「 ...

一次半次就話大意唔記得咗啫,
經常打大打細嘅慣犯其實大可以用[擅離職守]為由辭退

不過呢行長期唔夠人做,
通常最後都係用甩車長牌返士啤做紀律處分,
守夠幾個月行為良好嘅咪比佢掛返牌...

ENS529 發表於 2023-6-24 07:28

的確,「當值」6小時後必須提供30分鐘大休,的確好影響巴士公司內部編更運作,會搞到失去運作彈性只能眼白 ...

其實小休已經改咗要不少於40分...
現時編車長更份時亦會盡量斬走小休,
寧願比足食飯時間>60分, 仲可以慳到補水~

不過編更班天才, 唔好預期佢哋會編得靚仔,
最後有咩事(甚或無事)都係要站長去執手尾...

3158 發表於 2023-6-24 19:40

的確,「當值」6小時後必須提供30分鐘大休,的確好影響巴士公司內部編更運作,會搞到失去運作彈性只能眼白 ...

六小時呢個數其實唔難推敲出來:一工八小時,如果四個鐘就落閘,就真係變咗全部人堆埋一齊食,毫無彈性,取個平衡咪六個鐘。

3158 發表於 2023-6-24 19:52

ENS529 發表於 2023-6-24 07:21
一次半次就話大意唔記得咗啫,
經常打大打細嘅慣犯其實大可以用[擅離職守]為由辭退

藉口呢樣嘢,無窮無盡的。劈車者事後交得出醫生紙的話, D 主任當日亦無佢辦法。

然而,如 D 慣犯第日瀨咗嘢或者有求於公司,佢不能期望人地不念舊惡囉。

KE7066 發表於 2023-6-24 19:53

自行腦補到巴士公司編更一定塞到六粒鐘先食飯有咩意思

HT408 發表於 2023-6-24 20:49

cz9328 發表於 2023-6-23 23:42
其實站長有冇得在站長亭電腦人手在備註欄打幾隻字咁呢? 定係要由車務組/派更部職員經中央系統打多幾隻字才 ...

備註係站長打,當然有預設字眼

PoohPoohJoe 發表於 2023-6-25 07:58

cz9328 發表於 2023-6-23 23:42
其實站長有冇得在站長亭電腦人手在備註欄打幾隻字咁呢? 定係要由車務組/派更部職員經中央系統打多幾隻字才 ...

站長梗係可以即時打字啦
例如通知車長收車改泊第二個地方
臨時要幫手補油之後先收
好似最多可以打30隻字
如果要等車務組打
應該仲亂多幾錢重
車務組邊可能趕得切幫哂咁多個站頭打XDDD

cz9328 發表於 2023-6-26 01:12

ENS529 發表於 2023-6-24 07:28
其實小休已經改咗要不少於40分...
現時編車長更份時亦會盡量斬走小休,
寧願比足食飯時間>60分, 仲可以慳 ...

好耐好耐之前食飯只係編約40分鐘,依家變到小休都40分,舊底班日薪咪隨時小休時食飯都可能冇難度 (以前慣晒)

Chl_.52 發表於 2023-6-26 08:48

唔使遮啦,係 1986 羅國來,條友出名長開10機km/h 單單過鐘
頁: 1 [2]
查看完整版本: 九巴 1A 疑似有車長同站長玩嘢