rheneaschoi 發表於 2023-6-21 19:35

短途高鐵即將試行地鐵化

來源:有線新聞
https://fb.watch/liCQHGGl2t/?mibextid=Nif5oz

ryumew 發表於 2023-6-22 21:32

會否全面改CRH6開,根住動感號全走廣州南,並將行走深港既動感號申連做16卡車

巴士的膠 發表於 2023-6-22 22:45

ryumew 發表於 2023-6-22 21:32
會否全面改CRH6開,根住動感號全走廣州南,並將行走深港既動感號申連做16卡車 ...

係都好,疫情前廣州班次票源比深圳緊張。

HU6455 發表於 2023-6-23 01:02

依家既風聲, 所謂既"地鐵化", 只係比你入閘後改其他車既車票, 唔係你隨時上

kei_hk 發表於 2023-6-23 11:45

HU6455 發表於 2023-6-23 01:02
依家既風聲, 所謂既"地鐵化", 只係比你入閘後改其他車既車票, 唔係你隨時上 ...

根本一開始的構思﹐就係澳門船的玩法。

你點都要買到張當日有效的車票﹐你可以預早入閘排後補位﹐當班車有位剩就後補位頂上。

只不過高鐵就要電腦軟件配合﹐在閘前去做改簽﹐系統可以即時放晒原來班次的車票再賣﹐提升入座率。

pcckw 發表於 2023-6-23 18:24

kei_hk 發表於 2023-6-23 11:45
根本一開始的構思﹐就係澳門船的玩法。

你點都要買到張當日有效的車票﹐你可以預早入閘排後補位﹐當班車 ...

基本上可以跟廣東城際(白雲機場北-花都-清城)的玩法(不限車次乘坐,但只限往來福田及/或深圳北的車次),過了指定車次後均可乘坐而不用重新購買車票。
至於自行改簽操作模式可與《中國鐵路12306》售票系統配合。

kei_hk 發表於 2023-6-23 19:58

pcckw 發表於 2023-6-23 18:24
基本上可以跟廣東城際(白雲機場北-花都-清城)的玩法(不限車次乘坐,但只限往來福田及/或深圳北的車次), ...

唔可以完全無限制任坐任何一個班次的。

如果人人都係買較早的車票,但係個個都坐尾車(包括之前班次上唔晒滯留的乘客),尾車就會出現載唔晒的情況,到時唔知點處理。

所以,最穩當的做法就係先買乘客想坐的班次。
之前的班次有位就可以提早出發,無位就跟番原有班次。
遲過原有班次,原則上車票作廢。下班車有位就容許改票,之後的班次去到尾車都無位,就自己另覓交通工具。

巴士的膠 發表於 2023-6-24 23:28

如果人人都係買較早的車票,但係個個都坐尾車(包括之前班次上唔 ...

咁當然,澳門船同高鐵列車都要限制入座率,即使高鐵超員都係有限度。

反而可以諗下係只限短途車定係長途車都可以比人改入去坐。

cruisesnet 發表於 2023-6-25 10:11

如果人人都係買較早的車票,但係個個都坐尾車(包括之前班次上唔 ...

就係澳門船既做法👍

天空之神 發表於 2023-6-25 10:14

咁就到尾班早早賣哂到真尾班運凳
頁: [1] 2 3
查看完整版本: 短途高鐵即將試行地鐵化