jchu3420 發表於 2023-6-26 17:13

港鐵招標為23抽LAR Q-Train安裝車廂電視系統

即係「快Q」初步只買23抽?
link: mtr.com.hk/en/corporate/tenders/C3860-23E.html

HU6455 發表於 2023-6-26 18:05

甘有趣,買車吾包電視系統? 下次會唔會D新車吾包車門/冷氣,要再標先落到香港整?

s20131417 發表於 2023-6-26 18:16

樓主可否改一改標題,應為「招標」而非「召標」。

tonyng 發表於 2023-6-26 18:22

呢間公司一向都係咁,base的數目只夠replace現有車輛,其他加車(以TCL-Q而言係額外12抽)歸option

jchu3420 發表於 2023-6-26 19:06

呢間公司一向都係咁,base的數目只夠replace現有車輛,其他加車(以TCL-Q而言係額外12抽)歸option
...

明白,另外我喺某Facebook群組有人話批新車轉用內地Hytera 5G通訊系統,並放棄依家Airbus(EADS)Tetra系統,請問係唔係真?

但依家大西北輕鐵真係搞緊Hytera

Kelvin15190 發表於 2023-6-26 23:42

...

現在3將軍澳綫13架k train都唔夠用,日後如果東將直通24列強國車一定唔夠用。

D201 發表於 2023-6-27 00:17

HU6455 發表於 2023-6-26 18:05
甘有趣,買車吾包電視系統? 下次會唔會D新車吾包車門/冷氣,要再標先落到香港整? ...

只要整車個份標書指明搞掂車廂電視個接頭就得,大家跟標書做其實都無唔妥,呢套野之前係呢間廠整,睇下今次有無冷門囉。

jacks_bus 發表於 2023-6-27 14:05

Kelvin15190 發表於 2023-6-26 23:42
現在3將軍澳綫13架k train都唔夠用,日後如果東將直通24列強國車一定唔夠用。 ...

我估呢間公司唔會咁快為東將直通諗買車喇.
max 24 TCL-Q 應該都係under TUE, SHO, AREOT in ops 去諗.

Ricky403 發表於 2023-6-27 14:14

jacks_bus 發表於 2023-6-27 14:05
我估呢間公司唔會咁快為東將直通諗買車喇.
max 24 TCL-Q 應該都係under TUE, SHO, AREOT in ops 去諗.
...

因為呢啲project嘅加車應該都歸落option
係得1141A張單真係為新建路段買車
不過買黎又唔見得會出哂呀:lol

MMMMM 發表於 2023-6-27 14:36

不是已定中國青島四方?
頁: [1] 2
查看完整版本: 港鐵招標為23抽LAR Q-Train安裝車廂電視系統