JF7222 發表於 2023-7-4 21:11

月票龍運轉乘問題

之前見版友講5月開始用月票搭龍運唔會再有任何轉乘優惠,但係今日我由博覽館搭E41去機場,然後轉A32,A32個程唔洗扣錢。但印象中之前試過搭其他E車轉A31,A31好似要俾錢。
想請問咩情況下搭A車先可以有轉乘優惠?謝謝。

lsc04d11 發表於 2023-7-5 09:15

E41   14.4   A3219.8 27折計5.346   

JF7222 發表於 2023-7-5 12:29

lsc04d11 發表於 2023-7-5 09:15
E41   14.4   A3219.8 27折計5.346

咁點解A32唔係收5.X而係免費?

toyl 發表於 2023-7-5 13:41

JF7222 發表於 2023-7-5 12:29
咁點解A32唔係收5.X而係免費?

唯一可解釋就係已經設到九巴轉A車減$6個轉乘不適用於九巴月票,所以大部份一上/由九巴轉A車就比27折。
而E41轉A32就轉乘有效,可以抵返前程車資,而A車27折夠冚所以都免費?

GR614 發表於 2023-7-5 14:14

5月開始用月票搭龍運唔會再有任何轉乘優惠 =>

邊個確認無轉乘? 無轉乘港珠澳點搞?

GR614 發表於 2023-7-5 14:15

toyl 發表於 2023-7-5 13:41
唯一可解釋就係已經設到九巴轉A車減$6個轉乘不適用於九巴月票,所以大部份一上/由九巴轉A車就比27折。
而 ...

九巴官網個講法係回贈$14.4(E41),所以應該係5.4 - 14.4 所以免費

cc11112222 發表於 2023-7-5 14:22

但我港珠澳上A31出荃灣都係冇扣錢, 係扣月票Quota喎。

lsc04d11 發表於 2023-7-5 15:17

cc11112222 發表於 2023-7-5 14:22
但我港珠澳上A31出荃灣都係冇扣錢, 係扣月票Quota喎。

咁樣似係司機set錯路線

有次我搭A38 都係顯示10.8(未加價前)
但重點係 我就係想佢扣我錢(因為要月票回贈法)
佢嗰10.8 去到我張八達通扣0
我就肯定個10.8係當左E31........

(因為我係青馬上,A41專登落車轉A38,想俾多程18.9)

JF7222 發表於 2023-7-5 19:19

GR614 發表於 2023-7-5 14:14
5月開始用月票搭龍運唔會再有任何轉乘優惠 =>

邊個確認無轉乘? 無轉乘港珠澳點搞?

我搭過好多次E31 E32轉A31,A31個程要照收費。只係今次E41轉A32,A32個程係冇扣程數又冇扣錢,所以先問下。

AP149 發表於 2023-7-5 20:17

lsc04d11 發表於 2023-7-5 15:17
咁樣似係司機set錯路線

有次我搭A38 都係顯示10.8(未加價前)

A41本身可以免費轉乘A38喎,A38收$0.0咪正常囉
頁: [1] 2
查看完整版本: 月票龍運轉乘問題