tszhinchan3 發表於 2023-7-6 21:06

新城合併算唔算體現左香港獅子山精神?

新巴併入城巴,城巴成為左港島唯一巴士專營權,代表著由90年代開始,港島區巴士大戰終告一段落!

當年因為中巴經營不善,港英政府開放港島巴士專營權,將多條原屬中巴路線交予城巴,圖以競爭逼使中巴改善服務。可惜中巴服務仍故我,97後特區政府決定終止中巴專營權,將中巴餘下的88路線公開招標。

當時政府為免過度壟斷,招標時已呼籲九巴同城巴放棄投標,但當時城巴仍然同其他商家合資公司競投。最後新世界投到中巴路線,港島巴士競爭開始白熱化。直到2003年,新世界收購城巴,代表新城由敵人變朋友。雖然競爭減少,但兩間巴士公司仍獨立運作,部份路線上亦難免有衝突。

直到2020年疫情嚴重打擊各行各業,新城被賣盤。到今年屎水決定將新巴併入城巴,所有路線都會以城巴名義營運。

城巴等左25年,終於都可以拎埋當年中巴果88條線(雖然唔少已經取消左)。算唔算話比人聽,只要唔放棄,就會成功:lol?

YY487 發表於 2023-7-6 21:23

Peter03145212 發表於 2023-7-6 21:28

既然你咁講,咁九鐵同港鐵合併咪一樣體現到獅子山精神?

12Lane 發表於 2023-7-6 21:38

兩間搵錢嘅商業機構比你講到咁有血有肉,都幾嘔心。

33606 發表於 2023-7-6 22:00

體現外國資本掠奪,剝削,利潤最大化,危害社會利益的資本主義精神。

天空之神 發表於 2023-7-6 22:12

競爭條例下

呢個直頭係笑話

08x200-201 發表於 2023-7-6 22:38

YUU 發表於 2023-7-6 22:48

???

lcl 發表於 2023-7-6 23:14

你寫的東西點都講唔出如何在新城合併下體現獅子山精神 {:3_52:}

ricky 發表於 2023-7-6 23:31

城巴攞專利係港島區巴士線起家,但宜得交出最搵唔到錢的港島巴士線,主力做最搵到錢嘅過海線同港九機場路線,同埋雞肋嘅九龍新界路線。
頁: [1] 2
查看完整版本: 新城合併算唔算體現左香港獅子山精神?