sunhoo 發表於 2023-7-11 16:19

slsso 發表於 2023-7-11 14:17
例如美國都有類似既服務

按區分,每個區約一個東涌咁大

就係呢個模式,大陸都有好多案例

魔雪巴士頻道 發表於 2023-7-11 19:28

kitarolo 發表於 2023-7-11 11:01
咁如非有用車限制都盡量
派大車,方便調動或應付一啲
唔係時常乘搭者,問題就係某線

喺珠海橫琴有一堆長途線係要微信預約先上得, 眼見非繁都係運櫈
唔知係固定班次定有客先開

GA6072 發表於 2023-7-11 19:35

大型屋苑出紅証車,根本就做到呢個服務
不過而家下下都要加大加大再加大
而令呢啲大型版Uber出唔到世

石頭 發表於 2023-7-12 01:51

洪水橋正在興建一堆新樓,已預留位置的(西鐵線)洪水橋站將會建成使用~

咁都好肯定,大部份需求肯定會用K75入洪水橋站算數~

214P_world 發表於 2023-7-12 01:57

demand-driven service 係唔係類似小巴概念?

但咁長途嘅服務,巴士做先至會價錢較廉宜

12Lane 發表於 2023-7-12 07:57

DIH 發表於 2023-7-11 13:12
以前睇過一條片,講倫敦郊區有類似服務,可以當係「大型泥鯭的」。一架巴士有大概的行車方向(例如往火車站 ...

好多年前去外國已經有呢種模式,都係有「大約」路線,打個電話佢就會兜一兜入自己條村,但真係通常只係出最近downtown or 火車站。

至於香港,好難用得著,連所謂鄉郊地區都可以夠客養起非繁出火車站小巴有合理班次,呢種模式唔見得真係用得著。

kitarolo 發表於 2023-7-12 09:14

12Lane 發表於 2023-7-12 07:57
好多年前去外國已經有呢種模式,都係有「大約」路線,打個電話佢就會兜一兜入自己條村,但真係通常只係出最近downtown or 火車站。
至於香港,好難用得著,連所謂鄉郊地區都可以夠客養起非繁出火車站小巴有合理班次,呢種模式唔見得真係用得著。
內地唔清楚,歐美等地方
除非係未成年/太年長或
其他原因,自駕車比率遠高於
香港,成件事主旨應該想講雙層
巴士喺繁時勉強應付到需求甚至
載唔晒,非繁需求大幅下降,而兩者
相距太大,故希望預約制減少浪費。

12Lane 發表於 2023-7-12 09:34

kitarolo 發表於 2023-7-12 09:14
內地唔清楚,歐美等地方
除非係未成年/太年長或
其他原因,自駕車比率遠高於

巴士非繁少人搭,係因為香港本身有太多選擇。呢種模式講緊係連「唯一接駁」交通都太少人搭,但香港有幾可見到?
外國呢種情況係為左應付一個客都冇嘅case,做到社會責任同時又兼顧到成本。香港?要執一個客有幾難?

當然,模式有好多種,但新聞稿都係講接駁交通,所以先睇到黑人問號,因為接駁交通喺香港根本唔愁冇人搭。
如果係講跨區交通,反而有得諗下,但實行上黎又係好多限制要處理

kitarolo 發表於 2023-7-12 09:40

12Lane 發表於 2023-7-12 09:34
巴士非繁少人搭,係因為香港本身有太多選擇。呢種模式講緊係連「唯一接駁」交通都太少人搭,但香港有幾可 ...
51暫時祗可單層載客暫且不計
鐵巴K52/A,城巴S52可能就係嫌
非繁行雙層效益低,搵單層攝一旦
突然多人搭就載唔晒,雙層但拉疏
呢啲位約的士都可能要按錶再加$

石澳9號巴士都有紅Van競爭啦……

如果係講跨區交通,反而有得諗下,
但實行上黎又係好多限制要處理
TD應該會建議(接駁)>ⵣ>(接駁)都
阻撓呢一類預約、到無鐵區/鐵路太
轉折,A公司服務不足也不能約B公司
嘅車嚟競爭,而A與B除了專利巴士也
包括了小巴甚至非專。

唔講遠,灣仔上水通宵紅Van
停運,N307/N373仍無得停銅記

12Lane 發表於 2023-7-12 10:07

kitarolo 發表於 2023-7-12 09:40
51暫時祗可單層載客暫且不計
鐵巴K52/A,城巴S52可能就係嫌
非繁行雙層效益低,搵單層攝一旦

所以咪話,連你講果堆喺香港算係「鄉郊」嘅地方都提供到固定班次。我覺得可以應用得到嘅係例如大浪灣/鶴咀,平日有人call先叫果班車入去,嶼巴要兜CSD果類班次如是。

廈村洪水橋新發展廿萬人口,七個皇后山村咁多人,開7條78A級數嘅接駁線上座率都輕鬆達標啦...

頁: 1 2 [3] 4 5
查看完整版本: 洪水橋/厦村/交椅洲人工島引入按需求提供的公共交通服務