Happypig375 發表於 2023-7-20 11:32

sunhoo 發表於 2023-7-20 11:23
班觀塘人滿足于現時鐵路網絡,對改善巴士塞車嘅建議冷嘲熱諷,我先發爛渣姐。
我嘅睇法係,企在巴士公司 ...

紅隧轉車客有一堆係隔離紅磡站(成個新界客源)行出嚟嘅,仲要118等線都夠密先做到轉乘效果喎

東隧口呢?:loveliness:

12Lane 發表於 2023-7-20 11:34

S3bl430 發表於 2023-7-20 10:22
其實大家可以諗下,早上西隧口點解有咁多客轉970系入去港大/瑪麗/香港仔,係習慣? 方便?(最高峰時有50-100人 ...

瑪麗、薄扶林係獨市位,冇地鐵到。
唔會否定有東隧線有潛力,不過起步有困難。
如果兩味開車,同樣受制塞車問題,同網絡嘅新東線仲要塞埋大老山,有隱憂。

調番轉講,如果架空實際交通情況,紅隧轉車網絡都好勁架,車密,去港島東西南北都可以好方便。
但問題係喺部車R爛腳搭鐵轉埋車都到左。671個朋友171,海怡上車去完利東搭鐵已經到金鐘。

LAK2 發表於 2023-7-20 11:35

山谷道發車>啟隧>偉業街>茶果嶺道>油塘道>東隧>東廊>香隧>黃竹坑
撈埋一齊做瀨尿牛丸丫笨

sunhoo 發表於 2023-7-20 11:37

YY487 發表於 2023-7-20 11:30

bingo

sunhoo 發表於 2023-7-20 11:47

S3bl430 發表於 2023-7-20 10:22
其實大家可以諗下,早上西隧口點解有咁多客轉970系入去港大/瑪麗/香港仔,係習慣? 方便?(最高峰時有50-100人 ...

sorry,我個title唔夠準確,我只係想討論黃竹坑,唔係想討論薄扶林(道嘅沿綫)。

12Lane 發表於 2023-7-20 11:59

sunhoo 發表於 2023-7-20 11:23
班觀塘人滿足于現時鐵路網絡,對改善巴士塞車嘅建議冷嘲熱諷,我先發爛渣姐。
我嘅睇法係,企在巴士公司 ...
滿足於鐵路有咩問題?交咁多稅起地鐵,爭取十年廿年想有站,人地真係身體力行選擇左地鐵,行晒下路嘅606/671係咩環境你自己都好清楚。唔認同東隧去南區相似於西隧特快去北角。
你比較都麻煩apple to apple,黃竹坑番工人數同港島北岸冇得比。你會唔會用一條新西去九東同一條新東去九西嘅路線做比較?

「用自己方法去隧道口」「改善巴士塞車建議」更加係不知所云,你以前去紅隧口先上車係幫左紅隧改善左咩野塞車問題?加站改線亦牽涉其他本地路線改動同重組。勞師動眾谷轉車站比起九巴大冠名轉車站更加反智。

sunhoo 發表於 2023-7-20 12:08

BUSMAN伯輋雯 發表於 2023-7-20 10:22
你會唔會疏理返好個題目先?
你用黨鐵「運力」、「留後」開頭,但又要講唔係黨鐵服務對象嘅東隧,之後又 ...

“但又要講唔係黨鐵服務對象嘅東隧”,我講得唔夠清楚。
以一個起點計,直接搭鐵或者以巴士/小巴就近轉鐵,我就統稱為搭鐵。
相對就係,全程搭巴士,中途接受最多轉一次車。
以東隧來講,先搭鐵再轉巴士唔適用。
我係講緊由(如果搭巴士過海三條隧道中東隧更適合嘅)一個地方去黃竹坑返工,搭巴士同搭鐵嘅比較。

Choi 發表於 2023-7-20 12:19

其實最需要係開930C,一次過做大西北去港大、瑪麗、數碼港,可惜某公司怕JB遲遲唔開綫。

12Lane 發表於 2023-7-20 12:24

Choi 發表於 2023-7-20 12:19
其實最需要係開930C,一次過做大西北去港大、瑪麗、數碼港,可惜某公司怕JB遲遲唔開綫。 ...

930系列係同大西北有咩野關係?大西北西隧口970/x/973啦。

樂仔〞 發表於 2023-7-20 12:25

有個奇怪點 : 樓主無考慮過東廊入香港仔隧道需要經過告士打道兼同紅隧車流一齊排隊 ?
定係巴士可以直接撞開哂呢堆私家車唔洗塞埋一齊 ?
頁: 1 2 3 4 5 [6] 7 8 9 10 11 12 13 14 15
查看完整版本: 早繁東隧去黃竹坑嘅需求大到足以提升服務未?