KG1428 發表於 2023-7-27 15:19

過海隧道實行易通行日期

西隧:8月6日
東隧:8月27日

預計會有部份通宵巴士改道
因此帖會集中說明因易通行設定的改道安排

AVBWU291 發表於 2023-7-27 15:53

估:
西隧改道應該同馬拉松改道差唔多,不過西九龍公路直落經佐敦道。東隧應該就藍田站出面個迴旋處掉頭上觀繞、機隧、紅隧,再東廊北角消防局落,前面出返英皇道。

tommy14D 發表於 2023-7-27 16:18

估:
西隧改道應該同馬拉松改道差唔多,不過西九龍公路直落經佐敦道。東隧應該就藍田站出面個迴旋處掉頭上 ...

N307 N681應該直接落新蒲崗出去

toyl 發表於 2023-7-27 16:45

tommy14D 發表於 2023-7-27 16:18
N307 N681應該直接落新蒲崗出去
如果又係4時全封5時起啟用,N307 理論上不受影響。
所以應該只有N619, N680, N691 各自各方向有1-2班車受影響,N680可以用預計時間直接安排果2班改落紅隧,咁就慳返唔少時間,不過以行車時間咁緊趕到下一單機會唔大。

AtrHenu 發表於 2023-7-29 00:05

我諗睇怕屎水實將呢堆站改名做"XX巴士轉乘站".(包括其他即將轉易通行的所有現存收費隧道.:lol

m_rd08 發表於 2023-8-3 11:12

N962、N969 不停西隧,改停柯士甸站及紅隧
https://www.td.gov.hk/filemanager/tc/content_13/TTM10/6/FFTS%20at%20WHC_TDN_Chi_2023.08.06_v3.pdf

LHP690S 發表於 2023-8-3 12:21

咁大老山同大欖隧道呢

EX-TL 發表於 2023-8-3 12:21

估:
西隧改道應該同馬拉松改道差唔多,不過西九龍公路直落經佐敦道。東隧應該就藍田站出面個迴旋處掉頭上 ...

改上啟田道入觀塘繞道都得, 不過正常應該跟W2.

08x200-201 發表於 2023-8-3 12:24

LHP690S 發表於 2023-8-3 12:21
咁大老山同大欖隧道呢
大欖要等2025年專營權屆滿再講啦

至於大老山和香港仔隧道,實施話要等西隧東隧搞掂易通行之後再另行安排

Choi 發表於 2023-8-3 16:19

toyl 發表於 2023-7-27 16:45
如果又係4時全封5時起啟用,N307 理論上不受影響。
所以應該只有N619, N680, N691 各自各方向有1-2班車受 ...

N619不如直頭西隧過港碼然後比人過車搭落電車路
頁: [1]
查看完整版本: 過海隧道實行易通行日期