京华客车 發表於 2023-7-31 22:26

有部九龍巴士,撞倒電單車後,不顧而去

https://youtu.be/AVwdnb8STs8
點解巴士司機會開車離開現場?以前,巴士轉唔到彎,都會停低等司機到場才開車。
究竟現在九龍巴士公司有無指引,要求司機撞車後要停車?

tina 發表於 2023-7-31 22:30

雙黃線停車本身都係有問題

我唔理雙黃線啦,呢啲盲點司機都未必睇到啦

EpicHan0119 發表於 2023-7-31 22:44

樓主係 26 車主? 擺咗上 Fb 取暖失敗?

12Lane 發表於 2023-7-31 22:50

咁你咪報警囉。一日上百單輕微碰撞駛唔駛個個都擺上黎,樓主有冇咁得閒呀?都唔在講成條片冇頭冇尾。可能係司機見到,停車,再不顧而去;又有可能係司機根本唔知撞,前面有冇車喺中線頂住又影唔到;架巴士開車前枝燈係咪紅燈又咁岩影唔到。仲要咁岩有個無聊友影住仲要擺埋上網,你當個個人都偵探咩?

siuming0213 發表於 2023-7-31 22:51

碰瓷成功但圍爐失敗!

YUU 發表於 2023-8-1 01:03

根據法例,九巴司機要知道撞到先算 hit and run。

FT7052 發表於 2023-8-1 01:14

抵死啦周街擺

kwn1029 發表於 2023-8-1 09:32

無睇錯既話應該係佐敦道向紅磡方向,志和街個站
片尾隱約見到路線牌顯示係 2E
但係我唔認為個九巴司機係唔知道有部電單車係正隔離,我覺得好明顯係特登掃走
何況 2E 個站位係好後面,好明顯唔係埋緊站,唔似係見唔到部電單車
可能有前傳都唔定,無咩理由泊到咁近,就咁睇都覺得已經撞到,咁樣都照開車

Ohm 發表於 2023-8-1 09:52

咁巴士司機係有少少唔啱嘅,無留意到喺街上胡亂擺放嘅廢物,搞到hi花咗巴士個車身

33606 發表於 2023-8-1 21:11

邊個亂擺垃圾喺街屈錢?
頁: [1] 2
查看完整版本: 有部九龍巴士,撞倒電單車後,不顧而去