m_rd08 發表於 2023-8-1 11:06

九巴87D減班

巴士的膠 發表於 2023-8-1 11:13

87C未開,87D先減一次,到開87C又可以減多次。

S3bl430 發表於 2023-8-1 11:16

惟一留意到的是周日出紅磡站方向7-8分鐘時段由0810-1810縮短至0810-1650,這個部份的改動可能令周日出紅磡站班次減2-3班吧

其餘細分班次可能略有調整吧
減得嚴重嗎?似乎也不是

drbean7218 發表於 2023-8-1 11:34

星期日/紅日下午紅磡站開

1400-2310 6-8 mins 一班改為 1400-2330 7-10 mins 一班

neoplan720p 發表於 2023-8-1 13:13

新界區定線又過時,
九龍區定線又過時,
去到今時今日仲開到個位數字既班次,
已經要還神。

drbean7218 發表於 2023-8-1 13:51

期待平日下繁減班, 再射落去87E

巴士的膠 發表於 2023-8-1 22:54

neoplan720p 發表於 2023-8-1 13:13
新界區定線又過時,
九龍區定線又過時,

咁相對大西北,河東同馬鞍山在屯馬全通後都仲有唔少客搭巴士。

但沙田馬鞍山定線過時嘅問題由來已久,只係一直都係加特班多,真係做大重組又好多阻滯(如拆81C,86A改大循環等)。

GZ4031 發表於 2023-8-2 00:56

以現時路況, 呢D咁既線繁時同星期六真係多多車都唔夠倒...
以前又話拆線hold 唔番咁密, 但近幾年87D 真係成日減班, 雖然唔算重手
但明明人口係有增無減, 就算屯馬全通, 一樣大把位係冇鐵

以人口分佈大約可以估算到, 烏溪沙(+/-泥涌) + 利安錦英 +馬市+恆康街已經夠客做10分鐘一班直出九龍
另加幾班87E式既特快

頌安 (反正廢左總站咁濟) + 錦鞍 + 欣安 + 寧泰路 + 富安 + 亞公角街都夠客起條15-20分鐘一班直出九龍 (講緊呢家81C咪都係20, 但要碌到大圍...), 不過因為第一城石門本身有87D特快渣手, 咁唯有做埋先走人

石門 + 濱景 + 富豪 + 麗豪 + 田園閣 + 乙明 就冇咁穩, 所以做埋新翠其實冇話唔合理, 但點都唔係81C 式咁碌入耀安...
都係15 20 既範圍內

至於九龍點行放邊, 甚至行咩隧道點走, 都係有其他討論空間, 當然唔要287D

坦白講, 九巴擺明車馬就係唔想諗計做, 一程87D 收你十蚊, 粗粗地都行成80分鐘, 塞既100分鐘都唔奇, 車又用得多
但其實我諗馬鞍山作為半個中產區, 又有一堆位唔近屯馬, 如果成件事包裝番好d, 開我講既耀安直出九龍塘 (最好窩打老道有限度咁飛埋站), 粗粗地收個$12.5 - $13, 其實大把人唔怕比
更甚者做埋T87D 早繁耀安經獅隧公路紅梅谷落山上青沙, 跟280X 直去九龍站然後停廣東道, 收到上$14, 坐到7成滿收入都好過唔少線, 行車又快手, 反正九龍站一帶屯馬搭到柯士甸都唔算快, 仲要行一大段, 廣東道都算半個早繁位, 西隧轉車客就bonus 啦, 有就更好, 冇既咪都係上980X姐

重點係, 想像空間其實有好多, 唔一定我寫既最好, 但最基本一定唔係區內碌半個鐘先岩岩上公路, 然後九龍區又碌番7 8 個字
現今巴士既服務已經好難再用車海打人, 用合理既班次做點對點既走線已經係最保本, 最多頭尾段時間先做番87D 呢種走線 (講緊係D 清晨呀, 夜晚11點後呀果種)

香港人大多都唔會再討論一條$10 同 $12.5既線價錢上既分別, 佢地只會著眼於我比$10 要碌60分鐘先到油旺, 但比多2.5 可以有望40分鐘出到酒旺

BlackBird 發表於 2023-8-2 01:02

巴士的膠 發表於 2023-8-1 22:54
咁相對大西北,河東同馬鞍山在屯馬全通後都仲有唔少客搭巴士。

但沙田馬鞍山定線過時嘅問題由來已久,只 ...

重組有阻滯, 只因九巴孤寒, 死都唔加車
責任全在九方

HV7025 發表於 2023-8-2 01:19

新界區定線又過時,
九龍區定線又過時,

仲有咁長時間嘅單位數班次,簡直係逆市奇葩
可能厹司都深知道87D唯一賣點就係密車

以近年九巴總車數大致維持4千架、但一直有新路線下,要喺舊線四圍cut車拎車去新線
相信87D最終都會cut幾次班,唯一賣點密車消失,然後客量兵敗如山倒
但87D嘅班次總算守咗好耐,同時客量尚算靠密車守住
頁: [1] 2
查看完整版本: 九巴87D減班