LN9267 發表於 2023-8-6 09:19

有傳媒透露政府正研究東九龍線ART、BRT及雲巴財務可行性

https://news.mingpao.com/pns/%E8%A6%81%E8%81%9E/article/20230806/s00001/1691258737110/%E6%96%B0%E5%A2%9E%E9%9B%B2%E5%B7%B4-%E6%9D%B1%E4%B9%9D%E6%8D%B7%E9%81%8B%E7%A0%94%E7%A9%B6%E5%BB%B6%E5%87%BA%E7%88%90-%E6%B6%88%E6%81%AF-%E9%80%B2%E4%B8%80%E6%AD%A5%E8%AA%BF%E7%A0%94%E8%B2%A1%E5%8B%99%E7%87%9F%E9%81%8B-%E7%9B%BC%E5%B9%B4%E5%85%A7%E5%85%AC%E5%B8%83

重點相信是九巴及城巴打算在東九龍再一次大戰,始終現在石礦場巴士線招標未有結果,無論APM系統還是BRT,也可以是打擊對手或者陰乾他們旗下巴士線的好機會。

qunow 發表於 2023-8-6 20:45

話就三選一,但三個選擇都係巴士

kay 發表於 2023-8-6 21:01

有地區人士講出痛點
借雲巴將輕軌借屍還魂

LN9267 發表於 2023-8-7 00:33

kay 發表於 2023-8-6 21:01
有地區人士講出痛點
借雲巴將輕軌借屍還魂

這類輕軌載客量不高,如果落成應該逼爆,始終東九山上居民很多。

HU6455 發表於 2023-8-8 21:08

跟本東九龍就應該要大型既重鐵, 而唔係呢D古古怪怪既運輸模式!!

如果比呢批交通工具中左標, 過多廿幾年後要換車, 真係唔知可以點換 (到時可能原廠都無埋), 要再出標, 其他廠一定開一個天價 (好似台灣咁)

其實呢D中型重鐵, 最好就好似日本二線既鐵路咁, 用主要幹線退落黎既重鐵做, 一黎可以加快重鐵換車, 二黎將來唔駛產量太少而比人開天殺價

he_01 發表於 2023-8-9 08:36

HU6455 發表於 2023-8-8 21:08
跟本東九龍就應該要大型既重鐵, 而唔係呢D古古怪怪既運輸模式!!

如果比呢批交通工具中左標, 過多廿幾年後 ...

好似鋼輪爬唔到咁斜

cruisesnet 發表於 2023-8-9 10:44

好似鋼輪爬唔到咁斜

用機場果D APM lor, 全世界都用唔驚以後無廠support

Kelvin15190 發表於 2023-8-9 12:06

好似鋼輪爬唔到咁斜

如果鋼輪爬唔到咁斜,唔會到今日先知。當年想用重鐵起東九龍綫時,理應已考慮其上斜能力。如果唔得,當初就唔會提出起東九龍綫。

cruisesnet 發表於 2023-8-9 14:19

Kelvin15190 發表於 2023-8-9 12:06
如果鋼輪爬唔到咁斜,唔會到今日先知。當年想用重鐵起東九龍綫時,理應已考慮其上斜能力。如果唔得,當初 ...

要就重鐵個爬坡力, 就要起大量高架/深既隧道, 造價一定好高

08x200-201 發表於 2023-8-9 14:25

好似鋼輪爬唔到咁斜
其實相關問題在重慶已經有解決方案(即另行定製As型列車),但是相關土木造價和施工就是另外一個問題
頁: [1] 2 3
查看完整版本: 有傳媒透露政府正研究東九龍線ART、BRT及雲巴財務可行性