amogus_sus 發表於 2023-8-11 20:59

請問大陸好多高鐵9月通車,呢D班次會唔會改道?

大陸9月底就會開通廣汕高鐵、汕汕高鐵、福廈高鐵等路線,請問以下班次會唔會改道?最少慳幾多時間?

香港西九龍 <--> 汕頭:

(廣深港)香港西九龍 <--> 深圳北(京港) <--> 東莞南 <--> (廣汕)惠州南 <--> 汕尾(汕汕) <--> 陸豐南 <--> 惠來 <--> 汕頭

香港西九龍 <--> 廈門:

(廣深港)香港西九龍 <--> 深圳北(京港) <--> 東莞南 <--> (廣汕)惠州南 <--> 汕尾(廈深) <--> 陸豐 <--> 普寧 <--> 潮汕 <--> 漳州 <--> (鷹廈)廈門

香港西九龍 <--> 廈門:

(廣深港)香港西九龍 <--> 深圳北(京港)(廣汕) <--> 惠州南 <--> 汕尾(廈深) <--> 陸豐 <--> 潮汕 <--> 廈門北(福廈) <--> 泉州東 <--> 莆田 <--> 福州南

CR400AF-1006 發表於 2023-8-12 16:16

通到汕頭要年底,同埋汕頭-汕頭南之間今年搞成點

horivhyc 發表於 2023-8-14 17:38

用時可能冇咩分別,但反而會貴左

amogus_sus 發表於 2023-8-15 11:51

horivhyc 發表於 2023-8-14 17:38
用時可能冇咩分別,但反而會貴左

唔駛深圳北掉頭,至少慳半粒鐘。呢D班次本身係G車唔係D車,已經冇得再加啦。

horivhyc 發表於 2023-8-15 13:36

amogus_sus 發表於 2023-8-15 11:51
唔駛深圳北掉頭,至少慳半粒鐘。呢D班次本身係G車唔係D車,已經冇得再加啦。
...加價道理等同京武回復350一樣姐...
改道時速加快至少20%,照搶鐵風格你覺得會唔會維持原價?
頁: [1]
查看完整版本: 請問大陸好多高鐵9月通車,呢D班次會唔會改道?