AVBWU291 發表於 2023-8-16 14:31

港鐵三條路綫加密紅日班次

由20/8起,加密將軍澳綫、屯馬綫、南港島綫班次如下:

將軍澳綫:晚上8-12,康城穿梭車加至10分,寶琳至北角加至約5分
屯馬綫:朝9晚9統一6分班
南港島綫:下午4-5加密至6分,5-7加密至4.5。

Ricky403 發表於 2023-8-16 14:36

未知屯馬綫今次加班幫到幾多
但而家一出通告啲鑊氣又黎過;P

Ohm 發表於 2023-8-16 14:39

屯馬線6分鐘一班真係皇恩浩蕩:'(
假期逼滿哂一個個家庭一齊坐車真係仲辛苦過返工時間搭:L

Ricky403 發表於 2023-8-16 14:49

Ohm 發表於 2023-8-16 14:39
屯馬線6分鐘一班真係皇恩浩蕩
假期逼滿哂一個個家庭一齊坐車真係仲辛苦過返工時間搭 ...

返放工都好睇你邊個時段邊個方向;P
朝早東行九點前到錦上路啲班次都仲係逼車嘅
夜晚西行就多數七點半後到美孚先至無咁逼
東段就通常逼極都係車公廟來往大圍呢分零鐘

假期好多時係幾人行嗰啲痴埋一舊又唔走位,有時仲會有BB車
結果阻住咗一兩人行嗰啲企入去車廂中間尤其風琴位

laikingho 發表於 2023-8-16 14:52

屯馬應該開5/5.5分鐘一班先係

GM 發表於 2023-8-16 15:19

受北上熱潮影響最大果條無加!?
東鐵線係咪已經無得再加密!?

YellowWorksheet 發表於 2023-8-16 15:26

屯馬綫而家多返班高鐵客(仲要兩三個喼一齊上)先皇恩浩蕩加密多一分鐘,多謝晒。

rickywk 發表於 2023-8-16 21:18

一個鐘由8.5班車變10班,睇死佢都係cut dwell,細站減10-20s,兩端總站又cut d去慳出黎

lzengalau 發表於 2023-8-16 23:03

rickywk 發表於 2023-8-16 21:18
一個鐘由8.5班車變10班,睇死佢都係cut dwell,細站減10-20s,兩端總站又cut d去慳出黎 ...

大部分都係得廿零秒dwell, 跟你咁講站都唔洗停啦
7分上6分係+4車

mckhgc 發表於 2023-8-17 07:35

GM 發表於 2023-8-16 15:19
受北上熱潮影響最大果條無加!?
東鐵線係咪已經無得再加密!?

味係囉,最需要加嗰條就唔加

當年討論減到9卡既擔憂時,說好的勁到識飛既新車新信號系統呢?說好的每小時每方向34班呢?

頁: [1] 2
查看完整版本: 港鐵三條路綫加密紅日班次