3bx 發表於 2023-9-5 19:20

78B特車加班

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20230905/bkn-20230905133945940-0905_00822_001.html

據東網報導78B特別車會9月7日起再加開早上7:40分一班。即4班正車,2班特別班次。
居民盼有日常直達巴士去上水(不經清河圈),唔係要78B左兜右兜,可惜運輸署為保障小巴利益,相信唔易實行。

m_rd08 發表於 2023-9-6 16:45

hkitalk.media 發表於 2023-9-6 21:39

皇后山上學時間交通不足被傳媒報導後,九巴旋即為剛開辦的 78B 特快班次旋即加設一班車。

配圖相片自九巴新聞稿

12Lane 發表於 2023-9-5 20:01

而家都只係隔個火車站,都已經間接競爭緊。小巴係搞唔掂嘅就係要開巴士架啦,不停扼自己話唔係競爭緊都冇咩意思。

ccchhhuuunnn 發表於 2023-9-5 20:11

年年都要揾user做UAT
要用實證話小巴搞唔掂,開學過多一個星期先有新巴士
究竟仲要loop多幾多年

horivhyc 發表於 2023-9-5 20:20

駿洋做到既野
多一倍以上人口既皇后山就做唔到

厲害厲害

Kj2052 發表於 2023-9-5 20:43

國松收手未

78B繁時20非繁30根本就影響唔到小巴

3asv@59x 發表於 2023-9-5 20:45

全日279B,拉入皇后山,加埋拍卡機,咁就已經搞掂。可以做皇后山往來上水,北區往來葵涌,同埋大欖隧道葵芳特快,一定唔會冇客,開到勁密都仲得

Ricky403 發表於 2023-9-5 20:49

Kj2052 發表於 2023-9-5 20:43
國松收手未

78B繁時20非繁30根本就影響唔到小巴

問題唔係實質客量影唔影響到
而係國松藉口話人地搶客去同海庭扭計
海庭為咗唔畀甜頭國松唯有揤牙膏式咁加巴士

12Lane 發表於 2023-9-5 20:01
而家都只係隔個火車站,都已經間接競爭緊。小巴係搞唔掂嘅就係要開巴士架啦,不停扼自己話唔係競爭緊都冇咩 ...

世事係咁簡單嘅,世界上所有人嘅煩惱少起碼一半;P

kay 發表於 2023-9-5 20:51

ccchhhuuunnn 發表於 2023-9-5 20:11
年年都要揾user做UAT
要用實證話小巴搞唔掂,開學過多一個星期先有新巴士
究竟仲要loop多幾多年 ...

DAY1無啦啦招小巴已經無得返轉頭
除非搵到小巴做得唔好地方收返條線
但呢類等同appraisal先難搞

12Lane 發表於 2023-9-5 20:53

世事係咁簡單嘅,世界上所有人嘅煩惱少起碼一半
而家就係話你知係咁簡單。
當初個個吹到踩入上水就唔得,先出現78B,你當唔計ok; 而家出埋條特班78B快唔少,開左一兩日,加班;世事唔簡單,但都冇你諗到咁複雜,只要有夠迫切需要嘅,冇得唔處理。至於咩野係要迫切咩野係唔迫切嘅,呢個你咁聰明一定諗到。
頁: [1] 2 3 4 5
查看完整版本: 78B特車加班