Lkopm 發表於 2023-9-9 10:07

觀塘綫架空電纜設備故障

石硤尾站~彩虹站暫停

08x200-201 發表於 2023-9-9 10:18

之前水浸燒壞左供電設備?

kei_hk 發表於 2023-9-9 10:22

08x200-201 發表於 2023-9-9 10:18
之前水浸燒壞左供電設備?

真係壞又未維修好﹐今早就開唔車﹐未能提供服務啦。
我相信係隧道內濕氣太高﹐或者仲有位置有水未完全處理好﹐令到供電系統跳制。
而家要再花時間去處理﹐避免隔一段時間又再跳過制。

Lkopm 發表於 2023-9-9 10:27

黃埔站<-->石硤尾站 每五分鐘一班
石硤尾站<-->彩虹站 暫停服務
彩虹站<-->調景嶺站 每八分鐘一班
港鐵將安排免費接駁巴士接載受影響乘客

hkcctim2012 發表於 2023-9-9 10:30

佢不如趁週末check 清楚先再開啦😂

Lkopm 發表於 2023-9-9 10:42

根據過往經驗,港鐵預計需要約2小時處理此類事故。

*港鐵正提供免費接駁巴士,來往石硤尾站和彩虹站,九龍塘, 樂富只供乘客落車。請考慮使用其他交通工具。

YellowWorksheet 發表於 2023-9-9 10:44

完全唔明點解有2日大好時間唔認真關站處理好晒先,呢啲時候封站「大多數」市民根本唔會怪佢。

Kelvin15190 發表於 2023-9-9 11:12

仲未計今日頭4個鐘列車入黃大仙需唔需要限速駛入

XL2135/D343344 發表於 2023-9-9 11:38

港鐵官方都相信今次故障同黑雨水浸有關
https://www.hk01.com/社會新聞/939130/黃大仙站疏散-港鐵-隧道頂輕微滴水影響供電-料與暴雨水浸有關

cwsj2003 發表於 2023-9-9 12:19

YellowWorksheet 發表於 2023-9-9 10:44
完全唔明點解有2日大好時間唔認真關站處理好晒先,呢啲時候封站「大多數」市民根本唔會怪佢。 ...

「以結果為目標」的一個例證;P當然清埋垃圾速度係快嘅,但同可唔可以咁趕恢復營運係另一回事
頁: [1] 2 3
查看完整版本: 觀塘綫架空電纜設備故障