阪田銅時 發表於 2023-9-11 18:09

其實城巴A/E線去機場方向有冇必要加短途收費?

我覺得有必要加,有啲線,例如a12有一定嘅獨市客源,其實話唔定用佢哋嘅市區費整短途我覺得可以撈

Peter03145212 發表於 2023-9-11 18:11

要加最多市區方向加,機場方向冇必要加,始終A/E線係target做機場同後勤,而唔係做市區流水

brianso198 發表於 2023-9-11 18:23

機場方向加?你想真正嘅客上唔到車?

UA2892 發表於 2023-9-11 18:25

brianso198 發表於 2023-9-11 18:28

UA2892 發表於 2023-9-11 18:25
又唔會嘅A12西環有客落有客上
反而可以乘機取消18X
以700減價取代
北角呢?

而家早繁A12係可以玩到北角企人,你同我講又塞多批短途客玩打交?

所有A線B線口岸或機場方向搞雙向分段不應被接納

市區方向好兩睇,但我個人唔支持

阪田銅時 發表於 2023-9-11 18:57

Peter03145212 發表於 2023-9-11 18:11
要加最多市區方向加,機場方向冇必要加,始終A/E線係target做機場同後勤,而唔係做市區流水 ...

但係啲線都有唔同獨市,其實真係有利益

brianso198 發表於 2023-9-11 19:00

利乜益?

機場巴原意同實際係做返機場嘅客,點解要畀呢班短途客上?

當年covid果陣機場巴客量大跌都無做雙分(事實上做咗會收唔返),更何況而家?

機場員工果然係地底泥,港珠澳都算,而家仲問埋點解唔做短途客

Peter03145212 發表於 2023-9-11 19:00

我講過A/E線target係做市區去機場,或者市區去東涌或機場後勤區,唔係做市區流水,就算有獨市,沿途都有替代品,我嘅睇法係市區方向加可以,機場方向加就好大問題

阪田銅時 發表於 2023-9-11 19:02

brianso198 發表於 2023-9-11 18:28
北角呢?

而家早繁A12係可以玩到北角企人,你同我講又塞多批短途客玩打交?

其實可以18x變早晚繁加88x加班,唔使話取消兩條

Peter03145212 發表於 2023-9-11 19:04

阪田銅時 發表於 2023-9-11 19:02
其實可以18x變早晚繁加88x加班,唔使話取消兩條

無啦啦講呢兩條線做乜,人哋講A12北角要企,嗰啲唔係短途客,而係真係去機場返工嘅人,加埋離港嘅客
頁: [1] 2 3 4
查看完整版本: 其實城巴A/E線去機場方向有冇必要加短途收費?