hahaha 發表於 2023-9-11 23:09

司機在巴士站準備開車唔再開門俾亞婆上車係唔係錯?

上FB見到有人大罵司機唔再開門俾亞婆上車,其實個司機係唔係好錯?係咪代表嗰司機心地唔好?

Citcalag 發表於 2023-9-11 23:14

點解要強調係阿婆?

要搭就早幾分鐘到站,人人都排隊

等得一個,十秒後又有一個等唔等?九秒等唔等?十一秒等唔等?

等係人情,唔等係道理,車上面既人唔係時間?

仲要寫上來批鬥人,正一係道德__來

KC8249 發表於 2023-9-11 23:41

horivhyc 發表於 2023-9-11 23:52

佢都識講冇位坐
點解仲要個婆婆上車繼續企既...

qunow 發表於 2023-9-12 01:00

此類事件官方口徑大概會係咁:
「謝謝你就X巴XXX號線的服務提出意見。就有關情況,運輸署已要求X巴作跟進。X巴已就有關情況作適當處理,並會不時提醒旗下車長在駕駛巴士離站前,須留意車站範圍有否乘客示意登車,在巴士站範圍內及安全情況下應耐心等候接回需要上車的乘客,避免對乘客造成不便。巴士公司亦會繼續密切留意車長的服務表現。運輸署就上述事件要求巴士公司提醒旗下車長在駕駛巴士離開車站前須留意車站範圍內有否乘客示意需要登車,並在安全情況下,盡量讓候車乘客登車。運輸署會繼續監察上述路線的運作及服務情況。謝謝你對公共運輸服務的關注。」

NEO_962 發表於 2023-9-12 02:33

都識得講呀婆啦
做乜要趕住去死咁上呢班車
一陣追追下出事又入司機數?

一陣遇著個賤格既又頂住隻門話等埋個老友,
到時搞到成車人遲到又將唔將心比己?

身體唔好就唔好追車,
身體好就跑快D唔駛成車人等你一個

而家係咪世界末日屍殺列車, 呢架係最後一班車

香港人最叻就係慷他人之概,
然後霸住個高地話人地不是, 話人地冇同理心冇將心比己bla bla bla

tommy14D 發表於 2023-9-12 06:29

咁港鐵唔洗開車啦,要等曬啲人

lsc04d11 發表於 2023-9-12 06:30

咪住先....22S係咩黎? 我查app得港島小巴睇黎有前傳....   唔係司機唔好心係好心得黎對對方/其他人未必好

試過有次個司機喺丹鳳樓等個跑過黎既阿婆(阿婆跑得極快都有個”速度限制”) 差不多半分鐘上到黎對住架屯門車問去唔去何文田
真係嘥哂司機一番好意同全村人時間....

成日話對住阿婆要將心比己
呢堆寫文嘅有冇將心ssssssssssssss(司機同幾十個乘客既心)比己呀

唔好講阿唔阿婆 有啲客係鍾意人地閂門先要求落車/上車/開始在遠方追車

tommy14D 發表於 2023-9-12 06:30

qunow 發表於 2023-9-12 01:00
此類事件官方口徑大概會係咁:
「謝謝你就X巴XXX號線的服務提出意見。就有關情況,運輸署已要求X巴作跟進。 ...

咁到入司機數,個阿婆都未到個站位置,其實可以開車走

hadboy5 發表於 2023-9-12 06:39

我想知多人支持佢定插佢,我試有一程車,不斷俾追車的人上,結果上了六七個客,搞到司機的行車時間大幅延長,況且4X四個字一班,大家都心中有數幾時有車架,點解咁忟姐,真想同批鬥的人開火,我會將心俾己呢句野開頭不斷回應佢
頁: [1] 2 3
查看完整版本: 司機在巴士站準備開車唔再開門俾亞婆上車係唔係錯?