將軍澳特快 發表於 2023-9-19 12:31

12Lane 發表於 2023-9-19 11:50
又一個post變左拗地名。

將軍澳就拗直出拗足幾百頁,屯門就拗地名,可見屯門巴士服務幾完善🤣🤣

AVBWU291 發表於 2023-9-19 12:34

EpicHan0119 發表於 2023-9-19 09:46
景峰? 景峰站? 嗰個地名叫紅橋

紅橋其實都唔係地名。

EpicHan0119 發表於 2023-9-19 15:07

GD1570 發表於 2023-9-19 09:59
咁駛唔駛將所有往屯門嘅巴士路線改晒名叫「青山」呀...
問有冇車去欣澳,閣下一定答「無」啦,係咪先...

回應第一點:

「屯門」係香港最早嘅地名, 比「香港」早成千年出現, 唔知閣下指「青山」係條公路定間醫院

EpicHan0119 發表於 2023-9-19 15:08

GD1570 發表於 2023-9-19 09:59
咁駛唔駛將所有往屯門嘅巴士路線改晒名叫「青山」呀...
問有冇車去欣澳,閣下一定答「無」啦,係咪先...

回應第二點:

「欣澳」即係「陰澳」

杯澳, 陰澳, 淺灣, 狗爬徑, 南丫島, 大尾篤, 吊頸嶺, 芒角, 橫頭砍/老虎岩, 官塘, 蘇茅坪, 鹹田, 甚至小西灣都係未經美化嘅地名, 特色係地名即使經過美化都只係近音

地名美化唔會改變範圍, 好似荔枝角就仍然係荔枝角咁大

最後建議各位讀吓香港歷史

天空之神 發表於 2023-9-19 15:14

EpicHan0119 發表於 2023-9-19 09:46
景峰? 景峰站? 嗰個地名叫紅橋
其實知道邊度咪算

景峰都唔係地名,紅橋更加係人造出黎,明明果條橋叫紅橋,紅色既橋🤡

新墟同屯門新墟有一段距離,只係隔離有新墟村,明明果度叫黃家圍

夾硬講,我相信拗既數目一定多過將軍澳

ccchhhuuunnn 發表於 2023-9-19 15:27

天空之神 發表於 2023-9-19 15:14
其實知道邊度咪算

景峰都唔係地名,紅橋更加係人造出黎,明明果條橋叫紅橋,紅色既橋🤡

遠古嘅地方名咪又係人諗出嚟
只不過唔係一個現代屋邨屋苑、經過憲報刊憲或者地產商改啫
尊重原有地名
但唔好搞到好似某地名膠page咁啦

GD1570 發表於 2023-9-20 08:17

EpicHan0119 發表於 2023-9-19 15:07
回應第一點:

「屯門」係香港最早嘅地名, 比「香港」早成千年出現, 唔知閣下指「青山」係條公路定間醫院 ...
我都建議一下閣下睇吓歷史
https://www.facebook.com/1000689 ... 958/?mibextid=cr9u0

屯門原名係「青山」,後來英軍入侵,屯兵及起軍營作為攻擊嘅第一步,所以改名「屯門」,有「屯兵之門」的意思...

青山唔只得公路同醫院㗎,唔該!

YY487 發表於 2023-9-20 09:19

GD1570 發表於 2023-9-20 10:17

YY487 發表於 2023-9-20 09:19
你唔識字?你條link已經寫明屯門,前稱青山區,再之前都係叫屯門

不過講一講, 大家又自己搵下資料, 自然 ...

屯門原名係「青山」,後來英軍入侵,屯兵及起軍營作為攻擊嘅第一步,所以改名「屯門」,有「屯兵之門」的意思...

YY487 發表於 2023-9-20 10:25

頁: 1 2 3 4 [5] 6
查看完整版本: 九巴 259S 改經杯渡路