08x200-201 發表於 2023-9-18 10:51

limited 發表於 2023-9-18 10:47
中標公司有轉乘保護網, 但九巴都仲有機會拉線入十四鄉, 例如274(P)

之前特工探望掃地阿嬸話的「皇后騎馬」,算唔算boycott條274P入十四鄉個理由?

ate214 發表於 2023-9-18 10:55

中標公司有轉乘保護網, 但九巴都仲有機會拉線入十四鄉, 例如274(P)

最大可能入去個條應該係40E

荃灣個條行荃灣去長沙灣唔停葵涌
十四鄉現時規劃上唔無城隧線
而城隧轉車站既設計上幾乎容唔落九巴以外既路線

巴士的膠 發表於 2023-9-18 10:58

咁不如試吓整條B8支綫,由十四鄉,經馬鞍山、大埔北上。

274/P厹係咩態度大家都係有目共睹。

巴士的膠 發表於 2023-9-18 11:02

08x200-201 發表於 2023-9-18 10:51
之前特工探望掃地阿嬸話的「皇后騎馬」,算唔算boycott條274P入十四鄉個理由?
...

如果皇后騎馬可以順走,即係分流到78A又轉到B7都可以好好完善個網絡。

馬鞍山呢邊坐得87K/289K轉車都係北上多,有巴士分流都係好事。

letter_li 發表於 2023-9-18 11:08

78X/79X 主要係逆走問題令到唔夠客.

菁田/和田, 都係走線問題令到唔夠客.

HR1377 發表於 2023-9-18 11:29

ate214 發表於 2023-9-18 10:55
最大可能入去個條應該係40E

荃灣個條行荃灣去長沙灣唔停葵涌

40E城隧轉車站可以轉車去荃灣,有機會同荃灣新線有抵觸

ate214 發表於 2023-9-18 11:44

HR1377 發表於 2023-9-18 11:29
40E城隧轉車站可以轉車去荃灣,有機會同荃灣新線有抵觸

40E同城隧除荃灣仲有太多旁枝
又北葵涌又青衣又屯元天等等
得葵涌邨可以接930(但要食全價)

但覺得城巴好快會用荃灣新線轉50去擋轉263既需要
頁: 1 [2]
查看完整版本: 憂成皇后山「翻版」城巴中標十四鄉5條巴士線