tonyng 發表於 2023-10-6 19:33

【消息】當局正考慮將北環線修改為地鐵市區線規格

根據可靠的龜殼字刻。如是者,各板友不必再擔心門距的問題。
(當年九鐵搶咗地鐵九龍城嗰條直流線規格路線,宜家到地鐵搶返九鐵新界北嗰條交流規格路線,夠晒公平喇。:victory:)

08x200-201 發表於 2023-10-6 19:50

八鄉車廠原本預留給北環線的位置讓位給屯馬放新車?

tonyng 發表於 2023-10-6 19:58

08x200-201 發表於 2023-10-6 19:50

本身屯門南延線和洪水橋站都需要用東廠的預留位置(擴建東廠)。

rickywk 發表於 2023-10-6 20:23

黨鐵應該超憎AC車;P;P

記得起夠供電站,唔係就好似大嶼山線咁;P;P

mak5052 發表於 2023-10-6 20:49

即類似深圳 13/14/20 號線?(可視為東涌線與南港島線之結合,另外似乎西部外走廊+港深西部線也適合這樣?)

Kelvin15190 發表於 2023-10-6 20:50

rickywk 發表於 2023-10-6 20:23
黨鐵應該超憎AC車

記得起夠供電站,唔係就好似大嶼山線咁

大嶼山綫係咁因為部車會批6.36MW嘅電,北環綫應該唔會,整返3.12MW應該都夠用。

s20131417 發表於 2023-10-6 20:52

廢場設段,又會用7卡車咁古怪?
土建會唔會預留定8A規格供日後擴編?(參考東涌線)

s20131417 發表於 2023-10-6 20:53

另,「考慮採用FAO運作」
即係話,北環新車會否用上GoA4級別運作?

YellowWorksheet 發表於 2023-10-6 21:00

好心直接上8卡,成日等到迫爆先至做嘢,後知後覺。

s20131417 發表於 2023-10-6 21:22

YellowWorksheet 發表於 2023-10-6 21:00
好心直接上8卡,成日等到迫爆先至做嘢,後知後覺。

即刻諗返起廣州地鐵3號線
「小編組,高密度」呢個諗法係行唔通

起初用3B,仲要話遠期先改6B
結果沿線發展速度令全線提早爆煲🤭
頁: [1] 2 3 4 5 6 7
查看完整版本: 【消息】當局正考慮將北環線修改為地鐵市區線規格