932gz6061 發表於 2023-10-16 09:47

大聲公 發表於 2023-10-16 09:36
根本善水只係一間投機公司
一味執著帳面數 難怪內部大部分員工對佢地極度不滿
早兩三年前出現逃亡潮亦都已 ...

欠人定欠車呀天才?

YY487 發表於 2023-10-16 09:55

le914 發表於 2023-10-16 10:00

其實無論九巴城巴,以至港鐵,車務營運都唔係佢地aim at會賺大錢的項目。

講到尾,依家嘅模式下,其實冇一間運輸公司真係會同你拎個心出嚟serve客。佢哋關心嘅係車廠塊地可唔可以起到樓,賺到大錢啫。

只不過,對於日常車務,到底係包裝得好睇啲,扮晒有heart出咩鬼月票啊十送一啊果啲;定係樣衰衰坦蕩蕩咁,再嘈車都唔X開,就係高低手之分。

Mercer 發表於 2023-10-16 10:31

其實無論九巴城巴,以至港鐵,車務營運都唔係佢地aim at會賺大錢的項目。

講到尾,依家嘅模式下,其實冇一 ...

睇唔出電影"食神"心態去買車開車既公司會有心做.

都係五十步笑百步

JH_LE4612 發表於 2023-10-16 11:04

呢間野聽聞至少仲欠人欠到超過二百個窿窿喎,幫啲新車出牌嚟提早折舊做咩,堆歐六招標線自己又夠車用,堆新車係都快手油過哂新色先出嚟啦。

12Lane 發表於 2023-10-16 11:13

講到尾,依家嘅模式下,其實冇一 ...

呢啲扮晒有heart真係唔好睇少,淨係月票呢種已經收服左一大班忠粉。試下取消/加價加多啲,分分鐘搞到變社會福利問題要政府出手資助都唔出奇,九巴呢啲咪識玩。

天空之神 發表於 2023-10-16 11:17

YY487 發表於 2023-10-16 09:55
仲未計十年前城巴賺突要回水嘅時候,但九巴年年呻窮加價

九巴當日首先玩爛個場

屎水再狼D

做爛盤數 + 叫苦連天

拎完皇后山再拎 54 區

而家 14 鄉都插埋旗

天空之神 發表於 2023-10-16 13:28

全行都欠人
香港搵得 2 期幾蚊個月

你試下學英國比夠折合 40000 一個月
肯定搶住入

不過開呢一口價
車費唔知要加幾多

ahken 發表於 2023-10-16 14:52

08x200-201 發表於 2023-10-16 08:46
通篇睇落去,系唔系真系覺得黃鬼要賣盤俾國資先開心先

你話我天真又好,良好主觀願望都好,賣俾國資起碼唔會為掠水而掠水(當然我知唔係咁順灘,但起碼唔係喺私人公司手上點計都係好啲)

932gz6061 發表於 2023-10-16 14:55

ahken 發表於 2023-10-16 14:52
你話我天真又好,良好主觀願望都好,賣俾國資起碼唔會為掠水而掠水(當然我知唔係咁順灘,但起碼唔係喺私 ...

政府做巴士?
到時咪慢慢玩東京電鐵

你主觀願望就係坐車最好唔駛錢,起碼經調景嶺個埋唔駛

頁: 1 [2] 3 4
查看完整版本: 01來論:勿讓公共巴士服務淪為財技投資