le914 發表於 2023-11-5 13:19

兆康友 發表於 2023-11-5 11:39
平版月票定價$400每日5程30日有效,唔知可唔可以?
只係需要返工放工搭九巴嘅客,見到400蚊5程 VS 800蚊10程,你覺得佢地會幫襯邊款月票?

對於減低利潤嘅推廣,巴士公司有幾大興趣咁做,我諗大家都心知肚明。

noname617 發表於 2023-11-5 13:44

lsc04d11 發表於 2023-11-5 11:44
你叫兆康友 點解唔係你俾資訊而係問嗰個呢?

btw 剛搭車出市區 過左嘉龍村有架63X停左喺度 睇eta 50號一 ...

師兄唔洗咁認真覆架!睇佢講俾d資訊都係一隻色到尾!佢唔去搭未等下俾位雷峰同志分享囉!搭左另一隻色會好大問題架!

hokwanlam 發表於 2023-11-5 14:49

le914 發表於 2023-11-5 13:19
只係需要返工放工搭九巴嘅客,見到400蚊5程 VS 800蚊10程,你覺得佢地會幫襯邊款月票?

對於減低利潤嘅推 ...

相反地,將利益最大化既後果就係冇人會買,
九巴賣既唔係咩luxury野,而係最普通既日常出行既服務,
要睇既唔係profit margin有幾大,係睇turnover有幾密,
齋睇margin,多多錢都唔夠蝕,係張月票賣到1500/1600蚊,
拎盡政府既津貼,但係事實根本唔係咁多人會搭到咁多程九巴,
識計既最多買完你一次已經唔會再番轉頭,
樓上有師兄講過例子,

張月票要做既係拉多啲人去買,唔係係一個人身上拎到最大比例既利潤

hokwanlam 發表於 2023-11-5 15:06

cruisesnet 發表於 2023-11-5 11:34
你個平版月票就到九巴覺得雞肋

平版究竟係咩價位,咪佢地公司去計番條數,比如唔過海既平啲,因為少左過一條隧道既支出,
一間公司拋一個package除左吸引啲人買佢之外,
係build up緊一個公司既形象,哩啲無形資產都係公司既利潤之一

樂仔〞 發表於 2023-11-5 22:13

hokwanlam 發表於 2023-11-5 08:51
其實九巴張月票都仲有好大改善地方,800蚊對好多人都好雞肋,
尤其中短途線客,可能班人一日只係搭兩三轉 ...

潑出咗嘅水收唔返 , 但未潑嘅水就唔想再潑
所以平價月票同屎水月票基本上都無乜機會發生

YY487 發表於 2023-11-5 22:33

JC8385 發表於 2023-11-5 23:29

九點大角咀見到 50, 的士級客量

條P63X今日先第一日又無得要求咁多

12Lane 發表於 2023-11-6 00:18

兆康友 發表於 2023-11-5 11:39
平版月票定價$400每日5程30日有效,唔知可唔可以?
5、10、20程燈油火蠟都係差唔多,就算縮到五程我敢講賣八百都一樣有番大部分捧場客,所以佢比幾多唔係咩野重點。佢主要都係食住你出入長征果兩程,果啲野咩港島/九龍市區穿梭佢都唔會care呢啲車程數量,因為好大程度個客本來都唔係好揀搭九巴(巴迷除外啦),你買左月票後等登搵方法死等九巴,某程度上你已經付出左個選擇or even時間成本,呢個就係九巴冇蝕多到好多而又令月票客擁有「幸福感」嘅技倆。

賣四百蚊有可能嘅,但用番可能只係十蚊線樓下免費,多過就補差價就反而有少少可能。

asv98.kw131 發表於 2023-11-6 00:38

九點大角咀見到 50, 的士級客量
今日尖沙咀搭去旺角,街客得 10 個以內,仲有大約 8 個巴膠:L
希望城巴之後可以做大條線啦
有啲期待 56 嘅表現,非繁(尤其朝早上水去菁田方向)表現唔知點呢?;P

旺角街市報站有 sell 人轉 79P 同 79X 往皇后山
(表示我就係試吓轉,結果到站嗰陣 79X 仲有 24 分鐘先到站,兩條線都係 30 分鐘定點,即係所有班次都係咁上下)

ahken 發表於 2023-11-6 03:17

hokwanlam 發表於 2023-11-5 15:06
平版究竟係咩價位,咪佢地公司去計番條數,比如唔過海既平啲,因為少左過一條隧道既支出,
一間公司拋一 ...

正如閣下所講,屎水叫極都唔出(雖然最後都想出但被否決),個公司形象正正係下降(先唔好計好多孤寒回贈或者掠水轉乘呢啲,只針對月票呢part)

始終交通工具並唔係奢侈品,唔係你想唔用就唔用咁簡單,都好應該賺錢之餘,仲要考慮埋普羅市民嘅感受同開支先啱
頁: 1 2 3 4 5 6 7 8 [9] 10 11 12 13 14
查看完整版本: 為了吸客,城巴有咩方法吸客