wln162 發表於 2023-11-6 12:25

運輸及物流局指中鐵綫增葵涌葵盛站可擴大服務範圍

運輸及物流局局長林世雄在電台節目上表示,中鐵綫另外增加葵涌,葵盛車站,可以提升整個運輸表現及成效,並相信增加中途站與通車時間沒有必然關係.

施政報告亦提到,計劃在啟德及洪水橋/厦村新發展區,建造智慧綠色集體運輸.林世雄指,當局審視過原本前往舊區的路線後,認為會有技術困難及成本較高等,因此未必可以直接從啟德前往觀塘.故進行規劃研究後,認為綠色集體運輸系統可以服務該區.

如以直線制定中鐵綫,必然穿過九龍水塘下方,大連排,葵興切過荃灣綫,到葵盛圍北端車站,於大窩口下方再度切過荃灣綫前往荃景圍,車站應位於荃景花園至荃灣中心下方,前往錦上路.這樣便無法在石蔭和象山設站.而葵盛圍北端須建造大型扶梯和升降機往來葵興與荃灣線換乘,更須拆卸部份葵興邨和大連排一帶工貿大樓,以及填平其中一座水塘,成本極鉅且大幅延長施工期.

https://news.rthk.hk/rthk/ch/component/k2/1726597-20231106.htm

AVBWU291 發表於 2023-11-6 13:13

葵盛加畀西鐵會唔會好啲?反正就喺葵福路下面。

撇除客量唔講。

dennis28a 發表於 2023-11-6 14:02

好心班官,彩虹邨都重建,極個東九龍環狀線有幾難?

巴士的膠 發表於 2023-11-6 14:46

dennis28a 發表於 2023-11-6 14:02
好心班官,彩虹邨都重建,極個東九龍環狀線有幾難?

宏照道同牛池灣邨公屋已經好適合用嚟做安置,做得好甚至應該魔改埋成個彩虹交匯處做立交。
即使唔拆彩虹邨,牛池灣邨公屋未起就可以同個站一齊設計,條橋再經彩虹總站果邊出啟德。

37X 發表於 2023-11-6 15:46

AVBWU291 發表於 2023-11-6 13:13
葵盛加畀西鐵會唔會好啲?反正就喺葵福路下面。

撇除客量唔講。

咪即係同以前話係葵芳站對落起西鐵分站差唔多既野
睇番個官似係將東北葵(石蘺?)同葵涌邨/葵盛一帶混埋黎講
而樓主最尾果段走線形容係邊度黎?我係篇報導睇唔到

hellomato 發表於 2023-11-6 16:01

37X 發表於 2023-11-6 15:46
咪即係同以前話係葵芳站對落起西鐵分站差唔多既野
睇番個官似係將東北葵(石蘺?)同葵涌邨/葵盛一帶混埋黎 ...

我估係葵涌邨茵葵樓、大窩口道南遊樂場山坡下面。不過西面會頂到海水抽水站;但亦有可能將抽水站重置,原址改建為車站。

37X 發表於 2023-11-6 16:20

hellomato 發表於 2023-11-6 16:01
我估係葵涌邨茵葵樓、大窩口道南遊樂場山坡下面。不過西面會頂到海水抽水站;但亦有可能將抽水站重置,原 ...

提醒一下, 茵葵樓以西山坡已在興建兩楝插針公屋中

rickywk 發表於 2023-11-6 16:41

荃景圍、葵盛、東北葵、九龍塘?
走線都幾彎曲下

tonyng 發表於 2023-11-6 17:06

局長似係將石籬同葵盛撈亂咗就真。

eternalflame 發表於 2023-11-6 17:56

tonyng 發表於 2023-11-6 17:06
局長似係將石籬同葵盛撈亂咗就真。

正苦中人一向都係地理白痴

頁: [1] 2
查看完整版本: 運輸及物流局指中鐵綫增葵涌葵盛站可擴大服務範圍