ky927 發表於 2023-11-9 21:09

火炭新站準備好+85跟進

https://www.instagram.com/p/CzYvI7mhNVx/?igshid=MzRlODBiNWFlZA==

沙交關話新火炭站差唔多ready。

聯想到究竟有咩線搬得入去之餘,之前85/88X 邊條上穗禾苑件事好似無左跟進?

其實如果呢個新站俾城巴做據點,搬798/989 入去,咁山尾街close嘅時候85係咪可以塞返入駿洋?(如果搬係擱置嘅話)

**其實都唔記得左居民係想要邊條**

Vittorio 發表於 2023-11-9 21:17

989仲叫有d可能
你叫798搬過去即係叫佢去送沙火d短程落88X/綠頂啫:lol

SaintAngolmois 發表於 2023-11-9 23:05

798自從移左上去駿洋
都多左班居民坐,又更加靠近上面堆工廈
最少唔使擔心會輪到佢

我會比較擔心73a
如果73a會搬去新PTI,會比以前更近MTR
又唔可以好似山尾街咁可以比較快出翻去火炭路
1825同1855左右到火炭嘅北行班次有機會少左客

ky927 發表於 2023-11-10 00:37

Vittorio 發表於 2023-11-9 21:17
989仲叫有d可能
你叫798搬過去即係叫佢去送沙火d短程落88X/綠頂啫
又掉轉諗,798加返個短途雙向,咁火炭上駿洋同285A又係有得玩?

其實去駿洋個接駁點理應分流落火炭。不過唔係要f1,純粹討論🙏🏼🙏🏼

nickk 發表於 2023-11-10 09:25

起咗站就一定要用?灝景灣同彩明空置咗幾多年?彩明如果唔係290要開,可能仲係個羽毛球場

FBI2 發表於 2023-11-10 09:45

85會拉去駿洋村

12Lane 發表於 2023-11-10 09:53

火炭站總站本身有咩線咪搬咩線入去囉,諗到咁複雜做咩…

Peter03145212 發表於 2023-11-10 09:56

12Lane 發表於 2023-11-10 09:53
火炭站總站本身有咩線咪搬咩線入去囉,諗到咁複雜做咩…

巴士就得285A

sunhoo 發表於 2023-11-10 10:18

最遺憾係星凱堤岸商場無天橋駁火車站

sq285 發表於 2023-11-10 10:24

SaintAngolmois 發表於 2023-11-9 23:05
我會比較擔心73a
如果73a會搬去新PTI,會比以前更近MTR
又唔可以好似山尾街咁可以比較快出翻去火炭路
1825同1855左右到火炭嘅北行班次有機會少左客

73A山尾街只係中途站,點都唔係佢兜入火炭站
頁: [1] 2 3
查看完整版本: 火炭新站準備好+85跟進