AVBWU291 發表於 2023-11-27 10:00

九巴 N41X N241 減班

KG1428 發表於 2023-11-27 10:16

減班 仲叫夜繽紛做咩。減班即係想趕客搭泥蜢的士。

Gary_B 發表於 2023-11-27 10:42

N41X 四班變三班

PF2802 發表於 2023-11-27 12:03

而家市區仲邊有泥鯭的:L

Quanta 發表於 2023-11-27 12:42

響應夜繽紛😁

WR309 發表於 2023-11-27 12:44

夜繽紛不繽紛
家下晚市都已經9點last order, 後疫情酒吧都死咗唔少生意,
今次主要減返新界班次,
N41x減一班應該係順便cut柯打? 減少通宵津貼支出?
逆向出九龍班次只係調整開車時間,
N241涉及範圍太廣, 30分鐘一班已經係減盡,
再落就做到肺炎表一小時一班

巴士公司某程度上咁減, 反映出港人生活模式一去不返

AVBWU291 發表於 2023-11-27 13:09

WR309 發表於 2023-11-27 12:44
夜繽紛不繽紛
家下晚市都已經9點last order, 後疫情酒吧都死咗唔少生意,
今次主要減返新界班次,

係咁㗎喎...

夜生活嘅成本較高,加上基層人士返工時間比較早,令佢哋好少夜生活。而移民嘅大多都係中高收入人士,比較少基層。咁咪直接令夜生活人士減少,相關行業萎縮,所需人手又少咗,成個通宵需求都低咗。

其實唔淨係夜晚。日頭成個交通結構都唔同咗,而家啲人放假唔係出市區,而係外遊,更多係北上。背後原因就係人口結構唔同咗,少咗本土人士,多咗外來人口。

JX9097 發表於 2023-11-27 13:25

AVBWU291 發表於 2023-11-27 13:09
係咁㗎喎...

夜生活嘅成本較高,加上基層人士返工時間比較早,令佢哋好少夜生活。而移民嘅大多都係中高 ...

你咁講就唔啱喇
嗰啲唔係「外來人口」
係「血濃於水」嘅同胞

遲下都準備換大灣區身份證
到時分分鐘連關都唔使過
連「北上」都稱唔上

巴士的膠 發表於 2023-11-27 15:47

開吓N279經皇巴站可能仲繽紛。

巴士的膠 發表於 2023-11-27 15:56

JX9097 發表於 2023-11-27 13:25
你咁講就唔啱喇
嗰啲唔係「外來人口」
係「血濃於水」嘅同胞

本地人都係北上,始終經濟結構改變加上消費降級,而即使係有牌子嘅商品,內地版都可以平一截,唔係點會有人買日用品。

當政治環境趨同,經濟文化都遲早,到時拆唔拆關都係形式問題,深圳個「二線關」都係好後期先正式拆除。
頁: [1] 2
查看完整版本: 九巴 N41X N241 減班