12Lane 發表於 2023-12-18 09:32

唔得就唔好夾硬黎啦,一陣好似3M堆E400咁坐親都貼錢買難受。

kei_hk 發表於 2023-12-18 10:21

slsso 發表於 2023-12-18 09:28
貨不對辦點解唔退得 (合約實有包底)
特規車特規價就係為左入嶼南,你行兩轉就燒偈仲唔係貨不對辦?

合約內情只有嶼巴&車廠才知道。

但係﹐睇一些重點日期﹐嶼巴如果簽左合約﹐未必有理據無條件取代訂單。

YN331 在23年3月20日出牌。
嶼巴在23年5月11日﹐出標買量產車﹐6月1日截標。

中間大約有2個月﹐嶼巴可以在這2個月去試清楚部車。
就算未試清楚﹐亦可以遲些才去招標買量產車。

按理﹐就應該樣版車無問題﹐才會去增購量產車。

所以﹐我才會問究竟嶼巴只係招標買車﹐但係最終有無簽合約。
在無簽合約﹐即係未達成交易﹐即係當無事發生過。

但係有簽合約﹐嶼巴又以部車未達到進出嶼南的要求﹐而去取消合約。
這就有點不合理﹐純粹係嶼巴自己未試清楚部車就去買量產。

KMBe500 發表於 2023-12-18 12:09

就算量產行唔到上山都冇問題,擺山下都OK,載客量又唔係好似E400載得90。如果係E400行唔到上山而擺市區就話要喊啫。:lol

GeorgeL 發表於 2023-12-18 12:18

山下毋須要多11部,除非搵到人做新煎卑

cz9328 發表於 2023-12-18 12:46

kei_hk 發表於 2023-12-18 10:21
合約內情只有嶼巴&車廠才知道。

但係﹐睇一些重點日期﹐嶼巴如果簽左合約﹐未必有理據無條件取代訂單。

事後孔明咁評論:其實試晒成個夏天,到秋季才出標就比較穩陣啲啲。

至於截標後係咪「沒有宣佈結果」甚或「棄標/流標?」定係已經簽約就唔知嘞

KMBe500 發表於 2023-12-18 13:38

E400一開始都壞好多部,後期先行順,今次會唔會太早落定論。

cz9328 發表於 2023-12-18 16:52

KMBe500 發表於 2023-12-18 13:38
E400一開始都壞好多部,後期先行順,今次會唔會太早落定論。
好奇一問...當時E400 剛行走東涌道&嶼南一帶有冇搞到燒壞副偈...🤔🧐

KMBe500 發表於 2023-12-18 17:32

cz9328 發表於 2023-12-18 16:52
好奇一問...當時E400 剛行走東涌道&嶼南一帶有冇搞到燒壞副偈...🤔🧐

我凈係聽唔少人話副引擎做到班工人投哂降:lol

HV9990 發表於 2023-12-19 02:51

反正城巴突咗批11.3m MMC,嶼巴咪整部玩下先囉
試完ok咪買埋嗰幾部

其實爬山嚟計點都係三軸車穩陣過兩軸,同埋重心分佈平均啲
不過估唔到部男人咁快出事啫

TR1614 發表於 2023-12-19 07:28

KMBe500 發表於 2023-12-18 17:32
我凈係聽唔少人話副引擎做到班工人投哂降

康偈相對易整同維修成本相對低,或者因為咁批E400先捱到依家。MAN呢d又難整零件又貴,英國唔少原本用MAN偈嘅巴士都更換成康偈,聽聞因為MAN parts太貴買唔起。
又聽聞MAN偈好怕熱,唔知係咪因為A95引擎倉太擠迫散熱不良,令到今次YN331咁快收檔?
頁: 1 [2] 3 4 5
查看完整版本: 嶼巴11.7米A95數問